Condimentele sunt noua sare-n bucate. Nu lipsesc din preparatele restaurantelor care se respectă. Şi nici din bucătăriile noastre. Puţini sunt însă cei care ştiu exact în ce combinaţii şi cantităţi se folosesc pentru gustul perfect. Bucătarii ne-au dezvăluit secretul.

Aromele mâncărurilor noastre preferate stau în aceste castronele. Unele dintre aceste condimente se folosesc aproape în fiecare bucătărie. De altele, bucătarii de ocazie fug. Profesioniştii le combină însă cu măiestrie în orice preparat.

Articolul continua dupa recomandari

Scorţişoara, şofranul, sarea şi piperul negru fac o minunăție dintr-un orez simplu.

După ce garnitura este gata, se prepară şi felul principal. Dacă aroma orezului este dată de scorţişoară şi şofran, de data aceasta gustul se schimbă.

Bucătarii pregătesc și un sharhat de pui în sos alb. Ghimbirul este piesa de rezistenţă din acest preparat.

Cătălin Petre, bucătar

Sunt anumite condimente care nu merg la orice preparat sau la orice fel de carne.

Marele secret, spun bucătarii, e să folosim condimentele corect. Busuiocul, cimbrul sau oregano dau un gust excelent preparatelor din carne. La salate putem să adăugăm şi rozmarinul, indicat în problemele biliare sau hepatice. Când vine vorba despre garnituri, nu trebuie să uităm de şofran, cu proprietăţi antioxidante, de nucşoară, care întăreşte sistemul imunitar sau de scorţişoară, care accelerează metabolismul. Pentru supe, bucătarii recomandă tot şofranul, chimenul sau tarhonul.

Un bun accelerator al metabolismului este ghimbirul, care este şi un antiinflamator excelent, putând fi folosit inclusiv de femeile gravide. În cazul în care au dureri de cap, gingivale, ne învață specialiștii în nutriție.

În magazine, condimentele costă între 10 lei şi 70 de lei kilogramul. De exemplu, boia dulce ajunge la 30 de lei un kilogram, sumac-ul - 35 de lei, iar praful curry şi oregano - sub 25 de lei.

Medicii spun că trebuie să fim atenţi la cantitatea de condimente pe care o mâncăm, dar şi la producătorul acestora. Dacă nu sunt păstrate în condiţii potrivite, pot provoca probleme digestive.