Televiziunea rusă a transmis în direct imagini de la o prezentare a celor mai recente descoperiri oamenilor de ştiinţă din Rusia.

În cadrul acestor prezentări ştiinţifice, cercetătorii ruşi au demonstrat un progres ştiinţific care a lăsat cu gura cascată audienţa. Aceştia au arătat pe viu, folosind un câine, că animalele pot respira sub apă cu ajutorul unui lichid special, denumit perfluorocarbură oxigenată sau lichid respirabil, în traducere liberă.

Articolul continua dupa recomandari

Procedeul este o formă de respirație în care organismul respiră într-un lichid mai dens ca apa, îmbogățit cu oxigen, în loc de aer. Tehnologia respirării în lichid se numește Total Liquid Ventilation (TLV) și constă în umplerea plămânilor cu acest lichid.Tehnica TLV utilizează aparate specializate care sunt capabile să introducă și să extragă lichidul din plămâni, să-l îmbogățească cu oxigen și să-l încălzească la temperatura corpului.

Primul experiment TLV a avut loc în anul 1966 când cercetătorul american Leland C. Clark a ținut un șoarece scufundat în perfluorocarbură oxigenată timp de câteva ore.

Însă, cercetătorii ruşi au ridicat ştacheta şi au rătat tuturor cum un câine poate respira în acest lichid cel puţin 30 de minute, fără vreun efect secundar asupra sănătăţii.

Atenţie, imagini care vă pot afecta emoţional.

Jurnaliştii au rămas mască la demonstraţie, majoritatea emiţând mai mult păreri mixte privind modul în care este tratat animalul respectiv. Imaginile au fost difuzate de Canalul 3 al televiziunii din Sankt Petersburg.