Abraham Poincheval este un artist francez care a devenit cunoscut după ce a petrecut o săptămână în condiţii de izolare completă, rămânând închis în interiorul unui bloc de calcar. În urmă cu trei săptămâni, el a pornit într-o nouă aventură: a ”clocit” 10 ouă de găină.

În cadrul unei iniţiative artistice inedite, organizată într-un muzeu parizian - Palais de Tokyo -, acest artist controversat a trebuit să apeleze la ultimele rezerve ale sale de energie: închis într-o cutie de plexiglas expusă în faţa publicului, Abraham Poincheval a dormit foarte puţin în ultimele trei săptămâni, petrecând majoritatea timpului aşezat pe un scaun construit ca ”o masă de clocit, cu o gaură în interior şi înzestrată cu un sistem pentru depunerea ouălor”. Singurele sale momente de libertate au constat în ieşiri zilnice din cutia de plexiglas, timp de 30 de minute.

Articolul continua dupa recomandari

”A fost foarte dur pentru el, mult mai dur decât atunci când a rămas închis într-o stâncă de 12 tone”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Palais de Tokyo.

Pentru a putea să spere la eclozarea puilor de găină, artistul francez a trebuit să menţină ouăle la o temperatură constantă de 37 de grade. Eforturile lui au fost recompensate: marţi după-amiază, primul pui a început să spargă coaja oului său, obligându-l pe artist să părăsească ”vivariumul”, pentru a nu strivi puiul de găină.

”Puii vor rămâne cu Abraham în vitrină timp de 72 de ore” înainte de a petrece zile fericite într-o fermă din Normandia care aparţine tatălui artistului, Christian.

Înainte de debutul acestui proiect, Abraham Poincheval, în vârstă de 44 de ani, spunea că resimte o anumită îngrijorare, simţindu-se mult mai expus în comparaţie cu proiectele sale precedente. ”Înainte, locuiam în ceva, făceam corp unitar cu ceva, eram în interiorul unor lucruri. Acum e vorba de o veritabilă transformare, sunt în exterior, sunt cel care înconjoară”, a spus el.

Din acest motiv, au apărut şi alte angoase: ”Există un contact mult mai direct cu publicul, pentru că, de obicei, sunt singur cu un obiect. Asta este o premieră”, a spus artistul francez.

El spune că s-a inspirat pentru realizarea acestui proiect artistic din textele scriitorului Guy de Maupassant.

În nuvela ”Toine”, antieroul omonim se găseşte în situaţia de a fi imobilizat, în urma unei crize cardiace. Soţia lui îl forţează să clocească ouă.

Artistul francez, devenit cunoscut pentru experimente similare ce vizau supravieţuirea în spaţii închise, consideră că cea mai bună modalitate de a înţelege obiectele nu constă în distanţarea de ele, ci în pătrunderea în interiorul acestora.