Bobocii de la Facultatea de Istorie din Bucureşti au primit o lecţie importantă, de la unul dintre foştii preşedinţi americani! Chiar dacă nu mai este printre noi, Woodrow Wilson continuă să fie una dintre cele mai importante personalităţi ale lumii, datorită ideilor sale revoluţionare şi umaniste. Şi ca să nu le uităm vreodată, un imitator american care îi seamănă perfect a venit în România, exact în anul în care se împlinesc 100 de ani de la Tratatul de la Versaille, prin care s-a făcut România Mare.

Într-un amfiteatru plin, Judd Bankert, cel mai bun imitator al celui de-al 28-lea preşedinte american, Woodrow Wilson, le explică studenţilor care sunt cele 14 puncte care, aplicate prin Tratatul de Pace de după Primul Război Mondial, au făcut posibilă aproape dublarea teritoriului ţării noastre şi crearea României Mari.

Articolul continua dupa recomandari

Această ligă gândită de Wilson împreună cu cei 150 de consilieri ai săi era, de fapt, precursoarea Naţiunilor Unite. Din păcate, în acel moment, ideea nu a fost pusă în practică, pentru că iniţiatorii acestui plan au refuzat să facă parte din el. Consecinţa a fost că politicienii din Statele Unite aproape că l-au acuzat de trădare pe Woodrow Wilson, pentru că nu a impus condiţii de vasalitate statelor europene slăbite de Primul Război Mondial.