Descoperire extrem de rară în Marea Neagră! Un scafandru a găsit o scoică în care era ascunsă o perlă neagră. Nestemata, de mărimea unui bob de mazăre, este cu atât mai preţioasă, cu cât în marea noastră nu cresc de obicei perle sălbatice. Însă cei care au descoperit-o nu s-au putut bucura multă vreme de ea. 

Scoica în care se ascundea perla neagră a fost găsită la 500 de metri de plaja din Mamaia, în zona unui dig scufundat. Pascale Roibu, un scafandru militar specializat în descoperirea minelor şi neutralizarea lor, tocmai coborâse la 10 metri adâncime, împreună cu un coleg. 

Articolul continua dupa recomandari

Pascale Roibu, scafandru militar: La întoarcere, ne-am hotărât să culegem nişte scoici pentru a le găti acasă. După ce le-am fiert într-o cratiţă, am găsit într-una din ele, o perlă. La atingere, era puţin moale. Ne-am gândit că perla poate nu e crescută suficient

Descoperirea este extrem de rară, pentru că perlele sălbatice cresc de obicei în ţările exotice, nicidecum în Marea Neagră, şi cele mai multe sunt albe. 

Indiferent de culoarea lor, toate se formează la fel. Atunci când un grăunte de nisip sau un parazit ajunge întâmplător în corpul scoicii, molusca îl acoperă cu straturi concentrice de sidef, făcându-l astfel inofensiv. 

Durează ani întregi până când se formează o perlă - iar culoarea ei depinde de culoarea sidefului din cochilie. 

Perla, dacă se formează, se găseşte între manta şi cochilie. Aici se formează perla, în zona aceasta.

O perlă sălbatică poate costa între 50 şi 2.000 de dolari dacă este perfect rotundă, cum este cea găsită la noi. Cei doi scafandri care au descoperit-o n-au vrut s-o vândă, ci s-o păstreze ca amintire, însă nu s-au bucurat mult timp de frumuseţea ei. 

Pascale Roibu, scafandru militar: Colegul meu a luat-o şi a pus-o într-o cutiuţă. Peste câteva zile, când a verificat, perla îşi redusese dimensiunile şi avea o culoare mult mai închisă şi nu mai avea formă regulată

Valeria Abaza, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa: Nu a avut poate suficient carbonat de calciu pentru că acel sidef este format din aragonit, o formă de carbonat de calciu legat printr-o proteină care se numeşte contiolină

Doar 1% din perlele vândute în toată lumea sunt sălbatice - restul fiind de cultură. Procesul este identic, doar că în cazul celor produse la scară industrială corpul străin în jurul căruia se formează mărgăritarul nu ajunge întâmplător în cochilie, ci este introdus special acolo.