În aceste zile, Marea Neagră are o culoare incredibilă care aminteşte de cele mai frumoase insule. Este turcoaz. Turiştii sunt încântaţi să se fotografieze în peisaje rupte parcă din locuri exotice. Iar specialiştii vin cu explicaţii despre fenomenul care a apărut de mai multe ori în ultimii ani.

Nu suntem pe o plajă exotică, ci în Eforie Nord. Sunt valuri turcoaz în aceste zile, iar turiştii nu se mai satură să privească marea. Fenomenul se poate observa şi de la înălţime. 

Articolul continua dupa recomandari

Nuanţele de la mal sunt date de algele care s-au înmulţit în această perioadă, spun specialiştii. 

Un fenomen straniu ia amploare în Marea Neagră. Specialiştii români, dar şi străini, spun că aceasta are toate şansele să se transforme în Marea Albastră. Schimbările în nuanţe de turcoaz se văd cu ochiul liber de la an la an şi se datorează unei alge care se răspândeşte din ce în ce mai des în largul mării şi care înfloreşte în lunile mai-iulie.

Mai există şi alţi factori, care influenţează dezvoltarea acestor plante. Din cauza ploilor din ultima perioadă, nivelul Dunării a crescut, iar vântul care bate dinspre nord şi nord-est a împins o mai mare cantitate de apă dulce, astfel a scăzut salinitatea mării. Şi temperaturile crescute au creat mediul perfect pentru apariţia algelor. 

Simion Nicolaev, director Institutul de Cercetare - Dezvoltare Marină Constanţa: E vorba de dezvoltatea explozivă, în cantităţi mari, a algelor microscopice, şi care generează aşa zisa maree care poate să fie verde, roşie

De-a lungul coastei este roşu, înseamnă că nivelul este maxim, pentru că în mare măsură este determinat de prezenţa vântului care aduce apele spre mal, dar şi de influenţa Dunării.

Pentru turişti, fenomenul este un spectacol care merită o fotografie pe reţelele de socializare.

Noua culoare poate fi bine observată atât în Eforie Nord, dar şi în Olimp, Vama Veche şi Mangalia.