Paştele este o perioadă de belşug pentru cei care încondeiază ouă. După ce au muncit tot anul, meşterii populari încep în sfârşit să culeagă roadele. Preţurile pornesc de la 10 lei bucata şi pot ajunge până la câteva sute de lei, în cazul ouălor de struţ, la care se lucrează şi câteva zile.

Paula Omania, un meşter popular, prezintă modul de lucru: "prima dată oul se degresează cu bicarbonat şi cu apă. Întâi îl împărţim cu centimetrul şi cu creionul". 

Articolul continua dupa recomandari

Paula Omania a învăţat arta încondeierii în urmă cu aproape 25 de ani. Ceea ce început ca o pasiunea s-a transformat treptat într-un job full time. Acum, încondeiază sute de ouă pe an.

Oul de struţ încondeiat poate să ajungă la 500 de lei 

Paula Omania, meşter popular: Am comenzi de acasă din timpul anului şi chiar dacă nu dau tot lucrez şi le ţin acolo că o să îmi prindă bine

Lucrează pe ouă de găină, gâscă şi raţă. Iar pe cele de struţ le transformă în adevărate opere de artă, pe care le vinde scump. 

Paula Omania, meşter popular: Păi noi cumpărăm oul de struţ, coaja goală, cu preţuri cuprinse de la 30 de lei cele mici până la 50 de lei cele mai mari. După ce îl lucrez îl vând cu 150-200 lei. Ouăle pictate cu scene religioase, pe o parte pictat şi pe o parte încondeiat, ajung la 500 lei 

Adelina, mezina familiei, a preluat pasiunea mamei. A început să încondeieze ouă de la cinci ani. 

Adelina Omania, elevă: Îmi place mai mult să scriu ouă, decât să scriu pe caiet la şcoală

Gina Ion lucrează cu seringa şi la muncă şi la încondeiat ouă

Tradiţia încondeierii a rămas vie şi în Bucureşti. Gina Ion, asistent medical de profesie, nu renunţă la seringă şi ac nici în timpul liber. Doar că acum, lucrează pe ouă.

Gina Ion, asistent medical şi meşter popular: Oul se înteapă cu obiect ascuţit. Se face o mică găurică. Cu ajutorul seringii se bagă aer, iar conţinutul iese uşor

De Paşte, estimează că va vinde câteva sute de ouă încondeiate. Preţurile încep de la 10 lei şi ajung la 220 de lei, în cazul ouălor de struţ.