România are un nou oraş turistic, care înfloreşte de la un an la altul. Oradea şi-a dublat numărul de oaspeţi, în doar patru ani. Aşa a ajuns să aibă mai mulţi vizitatori decât locuitori. Turiştii au lăsat acolo, anul trecut, peste şase milioane şi jumătate de euro. Şi au plecat fermecaţi de arhitectură, de istorie şi de ospitalitatea localnicilor.

Cu fonduri europene, dar şi prin contribuţia localnicilor, casele-bijuterie din Oradea au început să fie renovate şi au recăpătat frumuseţea de altădată. 60 de milioane de euro a costat schimbarea la faţă a oraşului cu o arhitectură fermecătoare.

Articolul continua dupa recomandari

Oradea, singurul oraş Art Nouveau din România

Theo Huguenin-Elie, preşedintele reţelei Art Nouveau din Europa: Când eşti la Oradea nu poţi să faci trei paşi pe străzile din centrul oraşului fără să dai peste o clădire Art Nouveau de o valoare absolut excepţională

Aşa se face că Oradea a devenit singura localitate din România care face parte din reţeaua oraşelor Art Nouveau a Europei. S-a înfrăţit astfel cu Bruxelles, Barcelona şi Glasgow.

În centrul oraşului se află cea mai mare concentraţie de clădiri istorice. Una dintre ele este Palatul Vulturul Negru, de altfel, cea mai spectaculoasă dintre ele.

Ramona Novicov, critic de artă: El este bijuteria, perla coroanei, mândria noastră, e, într-adevăr, şi foarte bine restaurat, aproape integral

Frumuseţea recăpătată de Oradea a însemnat şi renaşterea turismului. 

Mihai Jurca, director Visit Oradea: Începând cu 2014, numărul turiştilor a crescut exponenţial. Vorbim de peste 130.000 de turişti în 2014 şi vorbim anul trecut de 253.000 de turişti

O noapte de cazare în Oradea costă, în medie, 150 de lei

Practic, sunt mai mulţi oaspeţi decât cei 200 de mii de locuitori. 

O turistă spaniolă spune că "îmi plac mult clădirile moderniste, este una dintre atracţiile oraşului, pe lângă cultura şi liniştea oraşului".

Marcel Stokker, administratorul unui hotel de 3 stele: Avem turişti aproape de două ori mai mulţi ca anul trecut. Din păcate n-avem capacitatea necesară a hotelului pentru a-i caza, având în vedere că Oradea s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme

Tariful pentru o noapte de cazare la un hotel de trei stele din centrul oraşului porneşte de la 150 de lei.

Anul trecut, hotelierii au adus la bugetul local peste 950.000 de lei. Profit a făcut şi cetatea veche, restaurată după un proiect în valoare de 20 de milioane de euro.