Balonarea este o afecțiune frecventă, dar nicând nu a fost mai ușor să scăpăm de ea. Starea de disconfort stomacal apare ba când combinăm la un mod nefericit alimentele, ba când avem intoleranță la unele alimente sau, pur şi simplu, din senin.

La femei, balonarea poate să apară odată cu sindromul premenstrual, însă dispare odată cu venirea menstruaţiei. Oricum am da-o, balonarea reprezintă un disconfort destul de mare care ne strică dispoziţia pentru de a mai avea cine ştie ce activităţi fizice, mai ales că ea vine însoţită şi de flatulenţă.

Articolul continua dupa recomandari

Balonarea abdominală poate fi şi semnul unor suferinţe acute sau cronice, astfel că dacă problema devine una constanţa trebuie să mergi la medic. Dacă ea este doar pasageră, atunci o poţi trata cu remediile de mai jos.

Care sunt cele mai rapide remedii pentru balonare

1. Mergi la baie şi da gazele afară


Oricât de jenant ţi s-ar părea, este recomandat să mergi la baie sau într-un loc ferit de urechile celorlalţi şi să dai gazele afară, în felul asta o să scapi de senzaţia de balonare.

2. Întinde-te pe pat


Dacă eşti acasă, întinde-te pe pat şi relaxează-ţi muşchii, în acest fel presiunea din stomac şi intestine va dispărea. O altă poziţie bună de diminuare a disconfortului dat de balonare este cea în patru labe, că şi când ai caută ceva pe sub pat. Se pare că această poziţie favorizează eliminarea silenţioasă a gazelor.

3. Bea un ceai verde, de muşeţel, mentă sau ghimbir


Aceste ceaiuri au efect antiinflamator şi îţi calmează durerile de stomac. De asemenea, ajută la reducerea gazelor din stomac şi intestine, ajutându-te să scapi de balonare.

4. Bea un pahar de apă călduţă cu lămâie


Dacă bei puţină apă caldă cu lămâie după masă, o să observi că dispare orice urmă de balonare. Plus de asta, dacă bei apă cu lămâie dimineaţă, te asiguri că nu o să ai această senzaţie când ţi-e lumea mai dragă. Nu degeaba consumă fotomodelele apă plata cu lămâie.

5. Bea apă cu puţin oţet de mere


Nutriţioniştii recomandă că în situaţiile de balonare să bei o jumătate de pahar de apă în care să amesteci o lingură de oţet de mere. Oţetul de mere stimulează producerea de acid gastric care te ajută să digeri mâncarea mai uşor.

6. Bea o cafea cu lapte


Cafeaua cu lapte are efect laxativ, aşa că dacă bei o ceaşcă, o să ţi se calmeze şi stomacul. Dacă ai intoleranţă la lactoză, atunci este recomandat să scoţi laptele din schemă.

7. Consumă un iaurt


Este renumit pentru faptul că aduce bacterii bune în stomac care îţi reduc senzaţia de balonare, aşadar dacă te încearcă o asemenea senzaţie, ia-ţi repede un iaurt simplu de băut. Bineînţeles, iaurtul nu este recomandat dacă ai intoleranţă la lactoză.

8. Mănâncă puţin usturoi


Mai bine să miroşi a usturoi decât să ai gaze. Usturoiul are proprietăţi de stimulare a sistemului gastric şi ajută la eliberarea azelor şi la diminuarea disconfortului dat de balonare.

Ce spune medicul

”Dacă aceste simptome persistă, e necesar un consult de specialitate, pentru că o simplă stare de disconfort stomacal poate ascunde adecțiuni mult mai grave”, a declarat pentru Observator.TV Doina Ene, medic nutriționist.