Imagini foarte rare cu un cocoş de munte au fost filmate într-o pădure din judeţul Harghita. Pasărea a fost filmată de la doar câţiva metri de un pădurar, în timpul ritualului de împerechere.

Cocoşul de munte este foarte rar surprins în habitatul său de camerele video sau aparatele foto. Iar exemplarul din pădurea din Harghita a fost filmat de la foarte mică distanţă.

Articolul continua dupa recomandari

Pasărea era în timpul ritualului de împerechere, aşa-numitul rotit al cocoşului de munte, când face anumite mişcări şi scoate sunete pentru a atrage femelele şi pentru a se impune în faţa celorlalţi masculi. De asemenea, cocoşul îşi face coada evantai, după cum poate fi văzut şi în filmuleţul de 24 de secunde.

VIDEO: Cocoş de munte filmat într-o pădure din Harghita | Sursa: Facebook/Romsilva

Potrivit Romsilva, în zona Ocolului Silvic Tulgheş din Harghita sunt 6 locuri de rotit ale cocoşului de munte. În zonă trăiesc 24 de masculi şi 41 de femele.

În România, cocoşul de munte e o pasăre protejată de lege şi foarte scumpă la vedere. Potrivit estimărilor, în ţara noastră trăiesc între 4.500 şi 5.200 de perechi.