O eclipsa totală de Lună va avea loc în dimineaţa zilei de 21 ianuarie 2019, iar evenimentul va putea fi urmărit din România după ora 4 dimineaţa, până la ora 8 dimineaţa.

De asemenea, Luna se va afla la o distanţă mai mică de Pământ, ca de obicei, permiţând observarea fenomenunlui astronomic de Superlună.

Articolul continua dupa recomandari

Singura eclipsă totală din an este şi superlună

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic Vasile Urseanu, eclipsa de Lună care se va produce în noaptea de 20 spre 21 ianuarie este una totală, luna intrând complet în umbra Pământului.

Maximul se produce la ora 07.12 dimineața, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele.

Eclipsa începe la ora 04.36, când Luna întră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05.34.

Imaginile cele mai spectaculoase cu eclipsa de lună, spre dimineaţă, la orizont

Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălțime față de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei.

Totalitatea începe la ora 06.41 și are maximul la 07.12, terminându-se la ora 07.43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziționată foarte aproape de orizont.

Următoarea și singura eclipsă de Lună care va mai fi vizibilă anul acesta va avea loc pe 16 iulie 2019, dar va fi una parţială.