Foarte multe femei acuză stări de disconfort în timpul actului sexual, lucru ce afectează pe termen lung viaţa intimă şi relaţia cu partenerul de viaţă. Aproape toate femeile, de fapt, se confruntă cu această problemă, la un moment dat în viaţă.

Dacă pentru unele femei astfel de dureri sunt temporare, pentru multe altele ar trebui să ridice semne de întrebare cu privire la starea de sănătate. 

Articolul continua dupa recomandari

Specialiştii în fizioterapie atrag atenţia asupra a cinci principale cauze care pot provoca dureri insuportabile în timpul actului sexual, disconfort care împiedică mii de femei în întreaga lume să se bucure de o viaţă sexuală satisfăcătoare alături de partener. 

Endometrioza

Endometrioza este o afecţiune cronică ce constă în dezvoltarea endometrului - mucoasa prezentă pe pereţii interni ai uterului în alt loc decât în cel potrivit: la nivelul ovarelor, al trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, pe intestine sau pe vezica urinară. Uneori, această mucoasă se poate depozita chiat pe plămâni, pe măduva spinării sau, în cazuri mai rare, chiar pe creier. 

Femeile care suferă de endometrioză pot simţi dureri cumplite în timpul sexului, actul putând provoca inflamaţii în zona pelvină.

Din păcate, medicina nu a reuşit încă să ofere o explicaţie pentru această afecţiune care afectează un procent de aproape 15% dintre femeile din toată lumea.

  • CARE ESTE SOLUŢIA:

Specialiştii sugerează însă un truc pentru ca femeile care se confruntă cu astfel de dureri să se poată bucura de o viaţă sexuală normală: să încerce poziţii care să pună cât mai puţină presiune pe zona pelvină, astfel încât muşchii din această zonă să nu devină tensionaţi.

Prolapsul genital

Poate puţine femei au auzit de această afecţiune, dar este unul din principalele motive pentru care sexul este adeseori extrem de dureros.

Prolapsul genital constă în căderea unei părţi de organ, a unui organ ori chiar a mai multor organe genitale în vagin. Apare ca urmare a lăsării muşchilor şi a ţesuturilor fibroase inextensibile ale perineului.

În cazuri severe ale acestei afecţiuni, multe femei au fost nevoite să recurgă la histerectomie, rămânând infertile pentru toată viaţa.

  • CARE ESTE SOLUŢIA:

Există, totuşi, un exerciţiu foarte simplu pentru ameliorarea acestei probleme. Tot ce trebuie să faceți este să strângeți mușchii pelvieni de 10-15 ori la rând pe zi şi să menţineţi strâns timp de câteva secunde.

Naşterile traumatice

Naşterile naturale pot provoca leziuni pentru vindecarea cărora va fi nevoie de mult timp.

Durerile suferite în timpul naşterii pot face ca muşchii pelvieni să devină foarte tensionaţi, astfel că viaţa sexuală nu va fi una prea plăcută la scurt timp de la naştere.

În general, se recomandă ca o femeie să aştepte circa 6 săptămâni până la primul act sexual după naştere, însă fiecare organism se recuperează diferit.

  • CARE ESTE SOLUŢIA:

Dacă vă temeţi de sex după naştere, specialiştii recomandă câteva şedinţe la psiholog, pentru a scăpa de trauma durerilor suferite. 

Dereglările hormonale

Dereglările hormonale reprezintă una dintre cele mai comune afecţiuni cu care se confruntă femeile. Cel mai des întâlnit efect al schimbărilor activităţii hormonale este uscarea vaginului, provocată de lipsa cantităţii optime de estrogen. 

Poate afecta femeile de orice vârstă, dar se manifestă în special la femeile aflate la menopauză. Se consideră că o femeie a ajuns la menopauză atunci când nu a mai avut mentruaţie de 12 luni. 

Uscarea vaginului face ca actul sexual să devină nu numai dureros, ci se pot resimţi şi usturimi sau arsuri.

  • CARE ESTE SOLUŢIA:

Specialiştii vin cu sfaturi şi în această problemă, recomandând terapia de substituţie hormonală. Nu există certitudinea că durerile şi arsurile din timpul sexului vor dispărea complet, însă vor fi mult mai uşor de suportat. 

Cremele de estrogen aplicate direct în vagin pot face adevărate minuni şi ajută, de asemenea, la menţinerea sănătăţii ţesutului vaginal. 

Lipsa apetitului sexual

Lipsa apetitului sexual este de asemenea o cauză a unei vieţi sexuale dezastruoase. Dacă o femeie nu este suficient de interesată de actul sexual, e de la sine înţeles că satisfacţia va întârzia să apară. 

  • CARE ESTE SOLUŢIA:

Fiecare femeie reacţionează diferit, însă specialiştii estimează că e nevoie de 45 de minute pentru a fi atinsă starea maximă de excitaţie. După 45 de minute, muşchii vaginali vor fi îndeajuns de relaxaţi, iar lubrifierea naturală va fi una optimă pentru începerea actului sexual.

Un preludiu scurt şi un act sexual dur vor face ca muşchii să se încordeze, astfel apărând disconfortul.