Charlie Chaplin a murit în somn în ziua de Crăciun a anului 1977. O moarte care l-a răpit surprinzător, fără vreun drept de apel și fără ca vreo boală gravă să o fi „prezis”.

Articolul continua dupa recomandari

Marele comediant fost înhumat în cimitirul Corsier-Sur-Vevey, Vaud, Elveția. Pe data de 1 martie 1978, cadavrul său a fost furat de un grup de mecanici elvețieni, cu scopul de a cere bani de răscumpărare de la familia lui Chaplin. Planul lor a eșuat. Aceștia au fost prinși , iar cadavrul a fost recuperat după 11 săptămâni lângă lacul Geneva. Corpul său a fost reînhumat sub 1,8 metri de beton pentru a preveni alte incidente”.

Cel mai frumos zâmbet al umanităţii imprimat pe peliculă a trebuit să se ascundă sub doi metri de beton armat pentru a putea să scape de efectele nedorite ale propriei faime. Într-o vreme când jocurile copilăriei nu însemnau gadgeturi și jocuri pe tabletă, iar distracția și prietenia se găsea în colbul trotuarului, aveai de lămurit printre prietenii de-o șchioapă câteva dileme.

„Cine e mai tare?”, aceasta era prima parte, după care veneau două nume de actori sau de personaje celebre, care se confruntau în diverse arene ale celebrității. „Alain Delon sau Omar Shariff”, „Pele sau Maradona”, „Stan și Bran sau Charlie Chaplin”. Nu de puține ori răspunsul îl avantaja pe Charlie. Jerpelit, ghinionist, optimist, visător, descurcăreț, veșnic mort de foame, generos, naiv, era „cel mai român dintre toți”.

Revista Historia a indexat o listă cu „detalii neștiute” din viața marelui actor.

1.Chaplin, împreună cu mama sa și rudele sale, au fost trimiși în înfricoșătorul atelier victorian când el avea doar 7 ani. După destrămarea căsniciei părinților săi, mama lui Charlie a luptat pentru a-și tine familia departe de sărăcie, dar fără nici un ajutor din partea tatălui său. Părinții erau despărțiți de copiii lor la intrare și din acel moment trăiau vieți total separate. Copiii familiei Chaplin au fost trimiși la o școală sărăcăcioasă într-o altă parte a Londrei câteva săptămâni mai târziu, iar decurs de 2 luni, mama lui a suferit o cădere nervoasă și a fost internată într-un sanatoriu.

2.Începuturile extrem de sărăcăcioase ale lui Charlie Chaplin fac din povestea sa, drumul de la mizerie la bogăţie, cea mai rapidă ascensiune din istoria Hollywood-ului. Și-a început viața ca un copil fără adăpost, muncitor la atelier și neavând un ban în buzunar  și a ajuns să aibă o avere de mai multe milioane de dolari.

3.Când a urcat prima dată pe o scenă, avea doar 10 ani și făcea parte dintr-un grup de dansatori în saboți numit Eight Lancashire Lads(Opt Flăcăi din Lancashire).

4.În anul 1914, Chaplin a început să își regizeze filmele, timp în care acesta realiza câte un film de scurt-metraj în fiecare săptămână pentru Keystone.

5.Până în anul 1915 apăruse în numeroase lung-metraje și devenise primul idol al cinematografiei la nivel global. A avut o linie de obiecte personalizate, a apărut pe coperțile revistelor, a avut chiar și propriile benzi desenate.

6.În anul 1916, Charlie a semnat un contract cu Corporația Filmului Mut (Mutual Film Corporation) pentru fabuloasa sumă de 670,000 de dolari pe an. Acest lucru l-a făcut unul dintre cei mai bine plătiți oameni din lume. Prin comparație, președintele SUA era plătit cu aproximativ 75,000 de dolari în acea perioadă.

7.Prin prisma noului contract, Chaplin chiar  trebuia să muncească pentru ceea ce câștiga. Se stipula că trebuia să lanseze 2 filme noi în decurs de 4 săptămâni.

8.Chaplin a fost criticat de mass-media britanică pentru că nu a luptat în Primul Război Mondial, dar, în ciuda acestui lucru, a rămas favoritul trupelor armate. S-a înscris pe listele de recrutare din SUA, dar nu a fost chemat la arme  nici de Marea Britanie, nici de America.

9.Pentru a doua oară, s-a căsătorit cu actrița adolescentă, Lita Grey, atunci când au descoperit că era însărcinată. Deoarece ea avea doar 16 ani, la acea vreme (Chaplin avea 35) ar fi putut fi acuzat, conform legii, de viol, așa că s-au căsătorit în secret în Mexic pentru a evita problemele. Aceștia au divorțat după 2 ani, iar ea a iscat un mare scandal acuzându-l de „perversiuni sexuale”.

10.Charlie Chaplin a fost, de asemenea, un muzician și compozitor pasionat, înfocat. Nu avea nici un fel de studii muzicale și nu știa să scrie și să citească partituri, dar a compus muzică pentru multe dintre filmele sale cu ajutorul altor muzicieni și compozitori. Una dintre cele mai cunoscute compoziții ale sale este piesa „Smile”, care a fost un hit petru Nat King Cole în 1954.