Colanții, leggins, dar și alte tipuri de pantalon din spandex ori licra în care facem sport sunt nu doar comozi, dar ne fac să arătăm bine ori de câte ori mergem la sală, mai ales când vrem să arătăm rezultatele după o lună de muncă.

Sunt medici însă care atrag atenția asurpa faptului că aceste articole vestimentare nu ne fac deloc bine. Potrivit specialiștilor, colanții, pantalonii sport strâmți și echipamentul special de sport, pe corp, abundă de chimicale care duc la diverse afecțiuni inflamatorii.

Articolul continua dupa recomandari

Iar cele câteva ore în care că îi purtăm la sală sunt suficiente pentru a provoca inflamații ale pielii, ale vulvelor sau chiar candidoză. Așadar, medicii recomandă purtarea acestora exclusiv în contextul pentru care au fost creați, adică pentru antrenamente. Aceste recomandări vin pe fondul tendinței doamnelor și domnișoarelor de a purta astfel de artciole vestimentare și în afara slăii de sport. Mulți dintre cei care adoptă ținuta cu leggins nu merg la sală, dar vor doar să inducă ideea că sunt firi atletice sau poate consideră că arată ireproșabil, iar un atsfel de articol le scoate silueta în evidență. Unde mai pui că sunt și comozi și arătăm bine în ei. Însă acești colanți nu trebuie purtați mai mult de o oră, maximum două, pentru a evita riscul inflamațiilor.

Nu este o mișcare prea bună pentru că există pericole ascunse ale acestui trend. Doctorul Michael Eidelman, directorul medical al Centrului Chelsea Skin & Laser, și profesor de medicină la Facultatea de Medicină Mount Sinai avertizează asupra faptului că nu este indicat să purtăm haine care nu lasă pielea să respire și rețin transpirația pe piele. Aceasta duce la umezeală a pielii și, dacă nu ne putem schimba repede, ne putem irita, facem coșuri sau chiar infecții ale pielii.

De la frecare poate apărea, în primul rând, foliculita, o inflamare a foliculilor firelor de păr de sub piele, care blochează sau afectează creșterea naturală a părului pe piele.

Când transpirăm în hainele supraelastice, umezelea, în cazul în care un avem unde să ne schimbă, provoacă infecții cu candidoză sau alte ciuperci.

Mai pot apărea iritații pe partea inferioară a coapsei, pe fese sau în zona organelor genitale.

Pe lângă candidoză sau vaginită, femeile mai pot face, din cauza hainelor prea strâmte, intertrigo –un alt tip de inflamație care poate apărea în zona genital și care se dezvoltă în mediul umed și călâi, cum ar fi zona inghinală, axile, fese. În urma acestei afecțiuni, pielea devine extrem de iritată.

Mai multe detalii AICI