ASMR, sunetele bizare care produc plăcere. Definiţia ar fi Autonomus Sensory Meridian Response. Sau, pe româneşte, Răspunsul Senzorial Meridian Autonom. Despre asta nici măcar oamenii de ştiinţă nu pot spune prea multe.

Ce se ştie despre "orgasmul cerebral" este că unii oameni simt plăcere sau chiar furnicături ce pornesc de la scalp, pe spate, până la extremităţi în momentul în care ascultă diferite sunete.

Articolul continua dupa recomandari

Ele pot veni din orice sursă: cele care se aud la atingerea unor file de carte, pieptănarea părului, mestecat. Pentru a simţi aceste senzaţii, cei care fac acţiunea trebuie să fie lângă un microfon iar cei care ascultă să aibă căşti.

ASMR-ul vine un pic să demonstreze ca sunt persoane la care stimulul plăcerii este mai pronunţat şi persoane care simt placerea cu mai multă greutate. În fond, acest lucru exista dintotdeauna, nu odată cu apariţia ASMR-ului. Sunt persoane la care serotonina, oxitocina și dopamina cresc în intensitate în momentul în care se întâlnesc cu un factor de plăcere, indiferent că vorbim de o voce, de un aliment, de un mediu în care se simte foarte bine și sunt persoane la care acești neurotransmițători sunt mai putini funcționali - Constantin Cornea, psiholog

Dacă e bine sau rău, nu ştim. Depinde de percepţia fiecărui adult. Cert este că din ce în ce mai mulţi vloggeri postează pe internet videoclipuri care stâng, atenţie, milioane de vizualizări! Puţine sunt cele pe care le-au văzut sub un milion de persoane.

Cât despre copii, specialiştii spun că sunt foarte uşor influenţabili şi ar putea spune că "simt ASMR" doar ca să atragă atenţia părinţilor. Şi, eventual, să se amuze pe seama neştiinţei lor.