După moartea duhovnicului Arsenie Boca, sfaturile lui au fost publicate în mai multe lucrări. Viața de familie, de cuplu cât și relațiile intime sunt câteva dintre subiectele învățăturilor sale.

În volumul „Tinerii, familia şi copiii născuţi în lanţuri” Arsenie Boca a vorbit despre relațiile intime dintre bărbat și femeie, reacția fiind o controversă.

Articolul continua dupa recomandari

În cadrul familiei există o întreagă gamă a desfrânării, prin aşa zisele aberaţii sexuale, încât se pune accentul numai pe plăcerea erotică, nebunească, care devine o a doua natură a soţilor, încât ajung sărăciţi de putere şi robiţi de plăcere. Când se întâmplă să vină şi o zămislire, nedorită sau prin accident, energia naturală slăbită va da un copil slăbănog sau debil fizic şi mintal”, spunea Boca, cu trimitere la tineri.
“Sfătuiţi pe oameni ca să păzească nepătată sarcina, căci orice legatură trupească peste copilul din pântece, e rea, căci se întipăresc în copil toate poftele părinţilor şi la împlinirea vârstei toate răsar ca ciupercile după ploaie, toate faptele tatălui. Când creşte copilul, cresc şi faptele moştenite. De îndată ce oferi sufletului venit de la Dumnezeu o temniţă întunecoasă, peste care ai semănat toate roadele, va covârşi omul cel din afară pe cel dinăuntru
”, spunea duhovnicul.


Arsenie Boca susținea că abstinența dezvoltă calități intelectuale: „Examenele se iau mai usor in stare de castitate ori de infranare, de abstinenta, pentru ca se convertesc mai usor energiile in inteligenta. Energia genezica (energia hormonala a samantei de om) alimenteaza creierul si mai ales centrul memoriei si-ti poti lua examenele fara frica. Cei ce insa isi talharesc aceasta energie sa nu se astepte la bune, ci la rele. Se stie ca marii savanti isi convertesc endocrin energia lor aproape total si nu au avut nevoie de femeie”, afirma acesta.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vața de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Sinaia), părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 Km de București). Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București, a fost pictată de către părintele Arsenie Boca.

Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.