Într-o ţară în care obezitatea infantilă a devenit o problemă, ce fac autorităţile? Ministrul Educaţiei ne explică ce planuri sunt pentru ca elevii să înveţe să mănânce sănătos.

În şcolile româneşti, sănătatea copiilor ar trebui să fie pe primul plan. Realitatea e însă cu totul alta. Orele de nutriţie nu există sau... nu se fac. Cantine în şcoli sunt puţine, iar programul cornul şi laptele pune pe băncile elevilor produse deseori nerecomandate de nutriţionişti. Se va schimba ceva, garantează Ministrul Educaţiei, într-un interviu acordat pentru campania Greu în România. Până la măsurile autorităţilor, însă, ONG-urile au găsit deja propriile soluţii. 

Articolul continua dupa recomandari

”Cel mai cerut opțional”

Echipa Observatorului l-a însoţit pe Ministrul Educaţiei într-o şcoală. Fără catalog, dar cu zâmbetul pe buze, Liviu Pop a păşit în clasă şi s-a aşezat în a doua bancă, cea în care şi-a petrecut şi anii de şcoală. Mulţumit, ne-a spus că şcolii româneşti nu-i prea lipseşte... nutriţia.

LIVIU POP, Ministrul Educaţiei:
Avem cel mai cerut opţional. Anul trecut am avut aproape 300 de mii de elevi, care au venit pe zoana aceasta de educaţie pt sănătate, sport, nutriţie.

Nutriția e cel mai cerut opțional, spune Ministrul EducațieiVezi 3 imagini în Galerie

Despre cel mai cerut opţional, copiii însă nu ştiu nimic.

(Repoter): Voi, copii, faceţi ore de nutriţie?
(Elevi): Nu!
(Reporter): Ce părere aveţi, domnule ministru?
(Ministrul Educaţiei): Da, în condiţiile în care doar 10% din elevii din România fac acest lucru sau au făcut anul trecut... clar că mai este mult, mult pe zona aceasta.

Noul program ”cornul și laptele”

În hârtiile de la Ministerul Educaţiei, lucrurile se văd altfel decât în şcolile româneşti. Opţionalul "cel mai cerut" păleşte, de fapt, în faţa celor care implică, până la urmă, tot studiul. Părinţii, spun dascălii, nu văd utilitatea unor ore de nutriţie. 

(Reporter): Ce i-aţi sfătui pe copii, atunci când vine vorba de nutriţie?
(Ministrul Educaţiei): Să mănânce cel puţin de 5 ori pe zi, de dimineaţă până seara. 4-5 mese pe zi sunt necesare. Să consume minim 1,5 litri apă - apă, nu lichide - şi minim o oră de sport.

Când vine vorba despre sport, ministrul nu se înşală. Jumătate dintre elevii români sunt scutiţi la educaţie fizică. Când vine vorba despre mese, însă, există o problemă. Programul şcolar al copiilor nu prea ţine cont de orele ideale pentru mese şi gustări. 

Teoretic, încă din acest an, 2 milioane de preşcolari şi elevi ar trebui să beneficieze de un nou program, adoptat recent de Guvern. Programul pentru şcoli prevede 2 porţii de fructe şi legume pe săptămână, însoţite de biscuiţi sau covrigi din făină integrală, 2 porţii de lapte şi corn fără zahăr, o porţie de produse lactate si 5 portii de produse de panificaţie.

2 milioane de elevi trebuie să beneficieze de noul program ”cornul și laptele”Vezi 3 imagini în Galerie

LIVIU POP, Ministrul Educaţiei:
Avem şi bani europeni, e un pas înainte zona alimentaţiei. Fără o educaţie bună s-ar putea să risipim alimentele.

Un program perfect pe hârtie, dar greu de aplicat, spun directorii de şcoli, care susţin că nu au spaţii de depozitare. 

Greu în România, Episodul 9

Într-un nou episod al campaniei Greu în România, vedeţi cum copilul grăsuţ de mic poate ajunge adultul obez de mâine. Iar, la maturitate, slăbitul poate însemna nu doar dietă şi sport, ci şi bisturiu.