Gerul polar şi ninsorile abundente fac victime în mai multe părţi din Europa! În Polonia, alţi şase oameni au murit de frig în numai 24 de ore. Dar situaţia este şi mai gravă în ţările din sudul continentului, unde iernile nu sunt, de obicei, atât de aspre. Momentan, la nivel european, s-au înregistrat 61 de decese provocate de temperaturile cumplit de scăzute.

Starea de urgenţă a fost instituită în mai multe regiuni din Serbia, unde a fost suspendată navigaţia atât pe Dunăre, la fel ca în România, cât şi pe râul Sava. În sudul ţării, mercurul a coborât până la minus 33 de grade. Dar presa sârbă a relatat şi un adevărat miracol: un bărbat a supravieţuit în ger mai bine de 48 de ore după ce, din cauza vederii slabe, a căzut într-un puţ adânc de cinci metri. Omul a fost salvat şi este în spital. 

Articolul continua dupa recomandari

Iarna face ravagii şi în alte ţări balcanice: în Albania s-au înregistrat minus 22 de grade iar într-un oraş de pe malul Mediteranei a nins pentru prima dată după 32 de ani. 

Ninsoarea a provocat o tragedie la Istanbul. Un om şi-a pierdut viaţa şi cel puţin 10 au fost răniţi după ce acoperişul de pânză care proteja terasa unei moschei s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii.

Toate prelatele erau acoperite cu zăpadă de cel puţin un metru şi jumătate şi se lăsaseră cu doi metri sub nivelul normal.

Pentru turci, iarna este una dintre cele mai grele din ultimii ani. După 3 zile de ninsori continue, stratul de zăpadă măsoară 65 de centimetri la Istanbul, unde şcolile au rămas închise.

Nu este mai cald nici în Grecia, de obicei însorită. La Atena, monumentele antice acoperite de zăpadă oferă un spectacol inedit. Marina militară a trimis o navă spre insula Lesbos, pentru a-i adăposti pe migranţii care înfruntă frigul în containere sau chiar în corturi.  

Este foarte frig, după cum vedeţi. Nu este ca în Siria sau în alte ţări de unde venim noi.

Valul de frig şi ninsori neobişnuit de puternice a ajuns chiar şi în sudul Italiei. În Sicilia, militarii au intervenit pentru a salva mai mulţi turişti blocaţi pe versanţii înzăpeziţi ai vulcanului Etna. Şi tot aici, timp de câteva zile, un sat a rămas izolat de restul lumii, din cauza nămeţilor.

A trebuit să cerem ajutorul armatei, pentru a elibera străduţele din centrul istoric, fiindcă erau acolo oameni blocaţi în case de cinci zile. 

Iarna nu va cruţa Italia nici săptămâna viitoare: meteorologii avertizează că un nou front atmosferic de origine polară va acoperi peninsula începând de luni.