Tragedie într-o zonă populară în rândul turiştilor. Cel puţin 5 oameni au murit iar 18 au fost răniţi după ce un vulcan a erupt pe Insula Albă din Noua Zeelandă. Aproximativ 50 de turişti străini se aflau acolo la momentul erupţiei.

Deocamdată doar 23 dintre ei au fost salvaţi iar aproape 30 sunt daţi dispăruţi. Misiunile de salvare au fost între timp anulate. Experţii avertizează că vulcanul ar putea erupe din nou în următoarele 24 de ore.

Articolul continua dupa recomandari

Un turist american a filmat momentul în care vulcanul erupe. Câteva clipe mai târziu bărbatul îi îndemnă pe pasageri să se adăpostească.

Aproximativ 50 de turişti străini se aflau pe Insula Albă la momentul erupţiei. Cei mai mulţi dintre ei erau australieni.

John Tims, poliţist: Este încă mult prea devreme pentru a confirma câte persoane sunt implicate. Lucrăm cât putem de repede cu ajutorul canalelor de informaţii pentru a putea confirma numere exacte. Inclusiv câţi oameni se află în continuare pe insulă. Sunt mai multe naţionalităţi. 

O cameră de pe Insula Albă a suprins momentul în care un grup de vizitatori se deplasează prin craterul vulcanului. Imaginile au fost realizate cu doar câteva minute înainte de erupţie.

Ken Gledhill, directorul unui centrului de monitorizare GeoNet: Norul de fum s-a ridicat la aproape 4 metri, dar pentru un vulcan aceasta nu este o erupţie mare. Însă dacă eşti prea aproape, atunci nu este bine.

Mai multe elicoptere au fost mobilizate pentru a lua parte la operaţiunile de salvare. Misiunea a fost ulterior anulată de teama unei noi erupţii.

Prin urmare doar 23 de persoane au fost evacuate de pe Insula Alba. Cele mai multe au fost transportate la spital cu arsuri grave.

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande: Toate gândurile noastre se îndreaptă către cei afectaţi în aceste momente.

În ultima săptămână vulcanul arăta tot mai multe semne de activitate motiv pentru care fusese emisă o alertă. Este neclar însă de ce turiştilor le era încă permis să-l viziteze.