Un eveniment grandios, depunerea jurmântului s-a desfăşurat în prezenţa a mii de invitaţi. Organizată impecabil, ceremonia a avut loc în Marele Palat al Kremlinului, simbol al gloriei ruseşti. Cel mai puternic om din Rusia conduce ţara de 18 ani şi o va face şi în următorii şase. Mulţi îl compară deja cu un ţar.

La ora 12:00 fix, o limuzină nouă, fabricată în Rusia, l-a adus pe Vladimir Putin la Palatul din Kremlin, locul în care erau încoronaţi odinioară ţarii. Sobru şi încrezător, preşedintele a urcat cele 66 de trepte în acordurile marșului interpretat de fanfara prezidențială.

Articolul continua dupa recomandari

Putin a străbătut singur drumul impresionant spre Sala Sfântul Andrei, unde şi-a salutat invitaţii. Parlamentari, funcționari ai Administrației Prezidențiale, oameni de afaceri, militari şi jurnalişti l-au aplaudat minute în şir. Mulţi l-au filmat şi l-au fotografiat cu telefoanele mobile. Cu mâna pe un exemplar aurit al Constituției, Putin a depus apoi jurământul. 

A urmat un discurs în care Vladimir Putin a comparat Rusia cu pasărea Phoenix, care a renăscut din propria cenuşă. Şi a promis că ţara pe care o conduce va fi unul dintre principalii actori pe scena mondială. A pus accentul pe pace şi stabilitate, în timp ce afară răsunau 30 de salve de tun, trase în onoarea sa. 

În vârstă de 65 de ani, Vladimir Putin a ieşit apoi în Piaţa Catedralei, unde îl aşteptau 2.000 de invitaţi. I-a salutat pe soldaţii regimentului prezidențial şi a urmărit parada militară. La final, tinerii prezenţi şi-au făcut selfie-uri cu preşedintele rus. 

Spre deosebire de ceremoniile inaugurale precedente, Vladimir Putin a renunţat astăzi la deplasarea convoiului oficial pe străzile Moscovei până la Kremlin. 

Aflat în conflict cu Occidentul, el își începe mandatul cu un sprijin popular puternic, dar cu o economie slăbită de confruntarea cu Vestul. Preşedintele rus va profita de următorii şase ani pentru a-şi pregăti succesorul, spun analiştii politici. Este chiar vechiul său aliat, premierul Dmitri Medvedev.