O vioară Stradivarius de 3 milioane de euro a fost confiscată de la doi români, în Spania. Se caută proprietarul, după ce nimeni nu a reclamat dispariţia instrumentului. 

Vioara a fost găsită în maşina a doi români, în noiembrie 2007, pe o autostradă din Sevilla. Poliţiştii care au oprit în trafic, pentru un control de rutină, o camionetă Renault au descoperit vioara între multe alte vechituri pe care cei doi români le aveau în maşină.

Articolul continua dupa recomandari

Vioara are în interior inscripţia "Antonius Stradivarius Cremona Fecit Anno 1731". 

Vioara e şi astăzi, după 11 ani, în dosarele poliţiei din Carmona pe lista operelor de artă confiscate. Unii experţi care au văzut vioara spun că e originală şi valorează 3 milioane de euro. Alţii susţin că este un fals. Nu există nicio revendicare legată de vioară, iar un judecător nu a luat o decizie privind conservarea ei, aşa că se află în continuare în depozitele poliţiei.

Poliţiştii au confiscat vioara într-un flagrant

Pe 5 noiembrie 2007, un grup de români au scos la vânzare un Stradivarius, în lume existând doar aproximativ 600 de exemplare de astfel de viori. Nu se raportase însă niciun furt al unui astfel de instrument, dar nici nu existau dovezi că proprietarul legal al unuia încearcă să îl vândă.

Un agent sub acoperire s-a întâlnit cu presupusul vânzător, care a venit însă fără vioară şi a fost foarte nervos. Avea asupra lui doar fotografii cu instrumentul. Agentul a cerut să examineze personal vioara, scrie El Pais.

Cel care vindea vioara a venit cu ea la întâlnire câteva zile mai târziu, într-o benzinărie de lângă Sevilla. A cerut 400.000 de euro pe instrument. Poliţistul sub acoperire i-a spus că are nevoie de câteva zile ca să strângă banii. 

Vioara e în depozitele poliţiei spanioleVezi 2 imagini în Galerie

Cel care a venit cu vioara s-a urcat fără ea într-un autoturism, în vreme ce instrumentul a fost luat de alţi doi români, care au plecat cu o dubiţă. De teamă ca Stradivarius-ul să nu fie deteriorat, românii nu au fost arestaţi pe loc.

Poliţia a creeat un filtru pe autostradă, sub forma unui control de rutină. Acolo românii au fost opriţi şi, relaxaţi, au deschis uşa din spate a dubiţei, fără să ştie că agenţii căutau chiar vioara Stradivarius. Întrebaţi cum de se află în maşina lor, cei doi români au spus că habar nu au şi au refuzat să depună mărturie. 

Poliţia prezintă vioara ca fiind un Stradivarius autentic

Doi experţi care au analizat vioara au opinat că e un fals din secolul al 18-lea sau al 19-lea, în vreme ce alţi trei susţin că e un original şi valorează până la 3 milioane de euro.

Poliţia prezintă vioara ca fiind autentică, pe site-ul oficial, la rubrica opere de artă furate. Singurul organism care poate decide fără dubii autenticitatea e în Germania, dar, în 11 ani, vioara nu a fost trimisă acolo la expertiză, pentru că judecătorul care instrumentează cazul nu a ordonat acest lucru.

În prezent, Stradivarius-ul confiscat se află în posesia Gărzii Civile din Cordoba. Judecătorul care instrumentează cazul va trebui să ia foarte curând o decizie: fie trimite vioara în Germania la o expertiză, fie cere ca ea să fie distrusă pentru că este un fals, fie chiar solicită poliţiei să o returneze românilor.

Să ai un Stradivarius, chiar şi fără acte, câtă vreme nimeni nu reclamă furtul lui, nu e o infracţiune.