În decembrie 2015, în timp ce se aflau la vânătoare, 26 de membri ai familiei emirului din Qatar au fost capturaţi în Irak, la graniţa cu Arabia Saudită, iar timp de aproape un an nu s-a ştiut nimic de soarta lor. În noiembrie 2016, s-a aflat că ei s-ar afla în mâinile unei miliţii irakiene şiite, Keta’eb Hezbollah.

Potrivit autorităţilor irakiene, după mai multe luni de negocieri, la Bagdad a ajuns sâmbătă un avion cu bani, trimis din Qatar pentru a-i prelua pe cei 26 de membri ai familiei regale de la Doha. Soarta acestora a fost decisă prin acordul de schimb de refugiaţi între Guvernul şi rebelii din Siria, însă avionul este blocat pe aeroportul din Bagdad de patru zile, din cauză că acordul este aplicat cu intermitenţe, relatează The Guardian.

Articolul continua dupa recomandari

La bordul aeronavei ar fi fost aduşi milioane de dolari ce urmează să fie plătiţi ca răscumpărare.

Între timp, Keta’eb Hezbollah a cerut evacuarea tuturor locuitorilor care vor să părăsească oraşele siriene Foah şi Kefraya, unde majoritatea populaţiei este şiită şi care sunt încercuite de rebeli şi de jihadişti sunniţi cu legături cu al-Qaida din martie 2015.

Guvernul sirian şi forţele rebele au început joi o operaţiune de a evacua oamenii din patru oraşe asediate. Este vorba despre locuitorii din Foah şi Kefraya, două oraşe controlate de nord-vestul ţării, şi despre cei din oraşele controlate de rebeli, Madaya şi Zabadani, din apropiere de Damasc.

Potrivit estimărilor, peste 30.000 de oameni urmau să fie evacuaţi.

Demersul a fost suspendat, însă, după atacul sinucigaş de sâmbătă, vizând refugiaţii din Foah şi Kefraya, soldat cu 126 de morţi şi aproape 300 de răniţi.

Evacuările au fost reluate între timp, dar rebelii acuză Damascul că a încălcat termenii acordului, încercând să scoată mai mulţi combatanţi care îi sunt loiali decât au convenit părţile.

Un acord similar precedent a eşuat în luna decembrie, când rebelii au incendiat autocarele care urmau să fie trimise să preia oameni.