Venezuela este periculos de aproape de un război civil. Violenţele au izbucnit pe străzile capitalei, după ce liderul opoziţiei a anunţat că populaţia se află la un pas de a-l înlătura de la putere pe Nicolas Maduro. S-au auzit focuri de armă şi peste 100 de oameni au fost răniţi în confruntări. Autointitulat preşedinte al ţării, Juan Guaido a susţinut că mulţi militari au trecut de partea lui.

Atacate de protestatari cu pietre şi cu sticle incendiare, vehiculele blindate ale armatei au lovit în plin mulţimea furioasă.

Articolul continua dupa recomandari

O parte a armatei din Venezuela, alături de preşedintele autoproclamat

Imaginile dramatice au fost filmate după ce Juan Guaido şi-a îndemnat susţinătorii să se revolte.

Juan Guaido, preşedintele autoproclamat al Venezuelei: Chemăm acum poporul Venezuelei să iasă pe străzi, pentru a continua "Operaţiunea Libertatea" până la căderea definitivă a uzurpatorilor. Îi aşteptăm pe soldaţii loiali ai patriei, îi aşteptăm

Înconjurat de soldaţi, Juan Guaido a lansat apelul dintr-o bază militară din Caracas. El a subliniat că mai multe unităţi ale armatei s-au alăturat opoziţiei.

Ilish Sanchez, colonel trecut de partea opoziţiei: Prezenţa noastră aici are un singur scop, de a garanta exprimarea voinţei poporului din Venezuela 

Preşedintele oficial, întors din drum de Rusia

Confruntările violente s-au extins rapid în capitala Venezuelei. Ele au demonstrat, însă, că armata rămâne, în cea mai mare parte, loială actualei conduceri.

Administraţia americană susţine că preşedintele Nicolas Maduro era gata să cedeze puterea şi să se refugieze în Cuba. S-ar fi răzgândit în ultimul moment, la sfatul Moscovei.  

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA: Avea un avion pe pistă. Era gata să plece chiar în această dimineaţă, din câte ştim, dar ruşii i-au spus că trebuie să rămână

Consilierul pe probleme de securitate de la Casa Albă, John Bolton, a postat pe Twitter un ultimatum pentru conducerea de la Caracas, dar miercuri dimineaţă preşedintele Venezuelei a declarat că lovitura de stat împotriva sa a eşuat.