Uraganul Barry a lovit în plin statul american Louisiana şi, chiar dacă pare să fi cruţat oraşul New Orleans, a adus ploi deosebit de abundente şi a lăsat zeci de mii de oameni fără curent electric. Retrogradat în categoria furtunilor tropicale, Barry rămâne la fel de periculos, deoarece se deplasează foarte lent. Astfel că ploaia va continua timp de câteva zile, iar riscul inundaţiilor va creşte.

Uraganul Barry a atins ţărmul statului Louisiana într-un moment în care rafalele de vânt depăşeau 120 de kilometri pe oră. Stâlpii reţelelor electrice au fost doborâţi, iar şoselele de pe litoral şi câteva localităţi au fost inundate. Dar, în ciuda ploii abundente, cotele fluviului Mississippi nu au crescut peste nivelul digurilor care apără oraşul New Orleans. Pericolul, însă, nu a trecut.

Articolul continua dupa recomandari

Furtuna rămâne foarte periculoasă, mai ales în ce priveşte cantitatea de ploaie care ar putea cădea în aceste zone, într-un bazin fluvial deja saturat de apă - Paul Thomas, amiral

Peste 70.000 de oameni au rămas fără curent electric în Louisiana şi în statul vecin, Mississippi. Pe aeroportul din New Orleans, toate zborurile au fost anulate. Companiile petroliere şi-au retras personalul de la sute de platforme de exploatare din Golful Mexic, unde producţia a scăzut cu aproape 70 la sută. Iar concertul Rolling Stones de la New Orleans a fost amânat, deocamdată doar cu o zi.

Iar situaţia nu va reveni prea curând la normal. Chiar şi la nivelul de furtună tropicală, Barry va continua, cel puţin câteva zile, să reverse un adevărat potop în statele de pe malul Golfului Mexic.