Mai mulți călători au suferit arsuri la nivelul feței, într-o explozie produsă la 15 septembrie 2017, într-o garnitură de metrou în sud-vestul Londrei, iar alte câteva persoane au fost rănite în panica ce a urmat incidentului, relatează presa britanică, preluată de agenția Reuters. Incidentul a avut loc în stația de metrou Parsons Green din West London. Mai multe ambulanțe, mașini de pompieri și forțe speciale s-au deplasat la locul incidentului. Deocamdată, nu se cunoaște natura exploziei. Circulația metroului a fost suspendată în zonă. Autoritățile britanice tratează incidentul de la metroul din Londra ca unul terorist, relatează BBC, citând surse neidentificate din serviciile antitero, potrivit Reuters. citat de Agerpres

Cele mai grave atentate teroriste din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sunt considerate cele de la 7 iulie 2005, când patru atentate sinucigașe, comise simultan în trei rame de metrou și într-un autobuz din Londra, s-au soldat cu 56 de morți și 700 de răniți. Atacurile au fost comise de Mohammad Sidique Khan (30 de ani), Shehzad Tanweer (22 de ani), Hasib Hussain (18 ani) și Germaine Lindsay (19 ani). Cei patru aveau legături cu rețeaua teroristă Al-Qaida din Pakistan și Afganistan. 

Articolul continua dupa recomandari

Alte atacuri armate și atentate teroriste care au avut loc în Regatul Unit, în perioada 2013-2017:

3 iunie 2017 — Opt persoane au fost ucise la Londra, într-un atac terorist ce a avut loc în zona Podului Londrei. Atacatorii au intrat cu o furgonetă în pietonii de pe pod, apoi au condus până la Borough Market, o piață din apropiere, unde au coborât din vehicul și au înjunghiat la întâmplare trecătorii, până când au fost împușcați mortal de polițiști. Cei trei purtau imitații de veste cu explozivi. Cei trei atacatori au fost identificați drept Khuram Butt (27 de ani), Rashid Redouane (30 de ani) și Youssef Zaghba (22 de ani). 

22 mai 2017 — Un atentat a avut loc la finalul unui concert al cântăreței pop americane Ariana Grande, la Manchester Arena, o sală de concerte cu 21.000 de locuri, în orașul din nord-vestul Angliei. Salman Abedi, un britanic de origine libiană născut în 1994, s-a aruncat în aer la ieșirea de la concertul solistei americane. Atacul s-a soldat cu 22 de morți și 116 răniți și a fost revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic. 

22 martie 2017 — Khalid Masood, un britanic de 52 de ani convertit la islam, a intrat cu autoturismul în pietonii de pe podul Westminster din Londra. După ce a reușit să înjunghie un polițist, a încercat să intre în clădirea Parlamentului, înainte de a fi împușcat mortal de forțele de securitate. Polițistul înjunghiat a decedat în urma rănilor suferite. În total, au murit cinci oameni și au fost răniți peste 50. Printre cei decedați, s-a numărat o româncă — grav rănită în ziua atacului, decedată la 7 aprilie 2017. Un alt cetățean român a fost rănit. 

16 iunie 2016 —Deputata britanică Jo Cox a fost împușcată mortal, la Birstall, în nordul Angliei, în timpul campaniei electorale pe marginea referendumului privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană, din 23 iunie 2016. Campania electorală a fost suspendată pentru două zile. Potrivit Poliției britanice, atacul a fost comis de Thomas Mair, un bărbat de 52 de ani, care a și fost reținut după crima din Birstall. Potrivit AFP, suspectul Thomas Mair ar fi ucis-o pe Jo Cox ca urmare a poziției sale anti-Brexit, acesta fiind și partizan devotat al unei grupări de extremă dreapta.  

5 decembrie 2015 —Trei persoane au fost rănite, după ce un bărbat le-a înjunghiat în stația de metrou Leytonstone din Londra. Poliția l-a arestat pe suspect, anunțând că tratează incidentul ca fiind unul "terorist". În iunie 2016, Muhaydin Mire, în vârstă de 30 de ani, născut în Somalia, a fost găsit vinovat de tentativă de decapitare, inspirată de uciderea, în mai 2013, a soldatului Lee Rigby, în sudul Londrei. 

22 mai 2013 —Un soldat britanic pe nume Lee Rigby a murit, după ce a fost lovit de o mașină și, ulterior, atacat cu o armă albă în cartierul londonez Woolwich, de extremiștii islamiști Michael Adebolajo și Michael Adebowale. La 14 februarie 2014, Michael Adebolajo (29 de ani) a fost condamnat la închisoare pe viață, în timp ce Michael Adebowale (22 de ani) a fost condamnat la 45 de ani de închisoare.