Irakul a început luni trei zile de doliu național în memoria victimelor atentatului sinucigaș comis de gruparea Stat Islamic (SI) și soldat cu cel puțin 119 morți într-un cartier comercial din Bagdad.

Doliul național a fost anunțat de biroul premierului Haider Al-Abadi, care s-a deplasat la locul tragediei și a promis "pedepsirea" celor responsabili.

Articolul continua dupa recomandari

Vezi 1 imagini în Galerie

Atentatul, cel mai sângeros din capitala irakiană din ultimul an, relevă incapacitatea puterii irakiene de a introduce măsuri de securitate eficiente la Bagdad. Iar asta în pofida ajutorului coaliției internaționale conduse de SUA, care antrenează forțele irakiene în cadrul luptei antijihadiste.

Al-Abadi a anunțat duminică modificarea măsurilor de securitate, în special retragerea detectoarelor de explozibili, a căror eficiență a fost pusă sub semnul întrebării.

Premierul a ordonat totodată Ministerului de Interne să accelereze desfășurarea 'dispozitivului Rapiscan pentru verificarea vehiculelor' la toate intrările în Bagdad și să interzică utilizarea telefoanelor mobile de către personalul de securitate în timpul serviciului.

Vezi 1 imagini în Galerie

Un kamikaze al SI a detonat în zorii zilei de duminică o mașină-capcană pe o stradă aglomerată din cartierul comercial Karrada, unde numeroși locuitori își făceau cumpărăturile înaintea sărbătorii care marchează sfârșitul lunii sacre a Ramadanului.

Potrivit oficialilor din domeniul securității, cel puțin 119 persoane au fost ucise și peste 180 rănite în acest atentat, survenit la o săptămână după ce SI și-a pierdut fieful său din Fallujah, la 50 de km vest de Bagdad, reintrat sub controlul forțelor guvernamentale.

Sursa: Agerpres.