Autorităţile australiene au anunţat că un cetăţean francez a înjunghiat mortal, miercuri dimineaţă, o turistă britanică şi a rănit grav un al doilea britanic în timpul unui atac la un hostel pentru drumeţi din nord-estul Australiei. Martorii susţin că atacatorul francez a strigat ”Allahu Akbar” în timp ce-şi înjunghia victimele în faţa a circa 30 de alţi turişti.

Poliţiştii au precizat că s-au confruntat cu o scenă teribilă la hostelul pentru drumeţi din Home Hill, o localitate situată la aproximativ 100 de kilometri de Townsville. Se pare că în timpul arestării, suspectul francez a continuat să repete expresia “Allahu Akbar” (n.r. “Dumnezeu este mare”).

Articolul continua dupa recomandari

Vezi 1 imagini în Galerie

Steve Gollschewski, adjunctul comisarului de poliţie, a explicat că declaraţiile făcute de atacator ar “putea să fie considerate de natură extremistă”, iar anchetatorii încearcă să determine motivele atacului sângeros.

Totuşi, anchetatorii au susţinut că nu elimină niciun posibil motiv în primele etape ale investigaţiei, fie acesta “politic sau criminal”.

De asemenea, anchetatorii vor considera dacă sănătatea psihică sau o supradoză de substanţe halucinogene au jucat un rol în comiterea atacului ori dacă cetăţeanul francez are antecendente extremiste şi este cunoscut drept o persoană radicalizată.

Vezi 1 imagini în Galerie

“Asta nu are nicio legătură cu rasa sau religia, este vorba despre un comportament criminal individual”, a explicat Gollschewski.

Suspectul francez a fost singurul arestat în legătură cu atacul asupra turiştilor, iar autorităţile au precizat că nu există o ameninţare la adresa comunităţii.

În urma atacului, un turist britanic, în vârstă de 30 de ani, a ajuns în stare critică cu mai multe plăgi împuşcate.

Un localnic, în vârstă de 47 de ani, care a intervenit în altercaţie, a suferit mai multe răni înjunghiate, dar este în afara oricărui pericol.

Vezi 1 imagini în Galerie

De asemenea, un câine a fost ucis în timpul atacului.

Atacatorul francez a fost arestat sub legislaţia criminală, iar anchetatorii iau în considerare punerea sub acuzare pentru omor şi tentativă de omor.

Acesta a locuit pe teritoriul australian încă din luna martie, cu ajutorul unei vize temporare.

Comandantul Poliţiei Federale, Sharon Cowden, a precizat că deşi suspectul francez nu are nicio legătură cu grupările extremiste, anchetatorii vor contacta toate agenţiile internaţionale pentru a examina orice posibilitate.

Cowden a condamnat incidentul drept un act de violenţă inexplicabil.

Anterior, autorităţile australiene au contactat consulatul Marii Britanii în încercarea de a informa familiile victimelor despre cele întâmplate.

Atacul a avut loc în Home Hill, o localitatea situată în regiunea australiană Queensland.