La mai puţin de trei săptămâni de la BREXIT, Theresa May devine, miercuri, a doua femeie premier din istoria Regatului Unit, după ce David Cameron îşi va prezenta demisia reginei Elizabeth a II-a, în urma ultimei sesiuni de interpelări în Parlamentul de Westminster.

May, în vârstă de 59 de ani, ministru de Interne în Guvernul conservator în exerciţiu, preia funcţia la mai puţin de trei săptămâni de la referendumul prin care britanicii au decis pe 23 iunie să iasă din Ununea Europeană.

Articolul continua dupa recomandari

După ce Cameron, în vârstă de 49 de ani, îşi va prezenta demisia, May se va duce la Suverană, pentru a primi mandatul de a forma noul Guvern şi să devină astfel a doua femeie care preia frâiele Executivului britanic după Margaret Thatcher (1979-1990), cu care este comparată de unii. Alţii o compară cu cancelarul german Angela Merkel.

Theresa May, care are reputaţia unei luptătoare, fiica unui pastor, moşteneşte un Regat Unit profund divizat după refrendum şi plin de îndoieli cu privire la viitorul său.

“Ea preia funcţia într-un moment care i-ar fi pus probleme chiar şi lui Churchill”, notează cotidianul The Guardian, care subliniază astfel amploarea sarcinii care o aşteaptă, de la turbulenţe economice şi până la presiunea liderilor UE ca regatul să angajeze cât mai rapid procedura de divorţ.

O eurosceptică, May, care s-a alăturat taberei rămânerii în UE în campania dinaintea referendumului, a anunţat că doreşte să “negocieze cel mai bun acord” pentru ţara sa.

“Brexit înseamnă Brexit şi vom face din el un succes”, a dat ea asigurări, spulberând astfel speranţele britanicilor care vor ca ţara lor să rămână în blocul european.

sursa: news.ro