Creşte din nou tensiunea în Orientul Mijlociu, după ce Statele Unite au impus noi sancţiuni Iranului. Ele vizează mai ales exporturile de petrol, vitale pentru economia iraniană. Mai mult, administraţia Trump a trimis forţe armate însemnate în Orientul Mijlociu, după ce Teheranul a ameninţat cu atacuri cu rachete.

Avioane de luptă americane au ajuns, în ultimele zile, în Orientul Mijlociu, iar un sistem de rachete Patriot este în drum spre regiune. Ordinul este clar. Forţele armate americane trebuie să descurajeze şi să contracareze orice agresiunea care ar putea iniţiată de Iran.

Articolul continua dupa recomandari

DONALD TRUMP, Președintele SUA: Avem unele dintre cele mai puternice nave din lume, care sunt încărcate. Nu vrem să trebuiască să facem ceva. Aş vrea să văd un singur lucru de la Iran. Aş vrea să mă sune.

Distrugătorul USS Arlington i se va alătura navei de război USS Abraham Lincoln. Gigantul de 100 de mii de tone se află de la mijlocul săptămânii în Orientul Mijlociu şi este pregătit să reacţioneze în orice moment.

Statele Unite au luat în serios o posibilă ameninţare a iranienilor. Tensiunile dintre cele două ţări s-au accentuat rapid şi periculos de mult în ultima perioadă.

YUVAL WEBER, analist pe probleme de securitate naţională: Americanii vor ca Iranul să se întoarcă la masa negocierilor pentru a renunţa pentru totdeauna la potenţialul său nuclear, la capacităţile sale nucleare.

În urmă cu un an, Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, semnat de marile puteri în 2015. Documentul prevedea că Iranul nu va fi sancţionat economic dacă îşi limitează activitatea nucleară.

De curând, însă, Washingtonul a înăsprit sancţiunile impuse Teheranului. Decizia de a bloca industria petrolieră iraniană a crescut temerile privind aprovizionările cu petrol inclusiv în Europa. Administraţia americană vrea negocierea unui tratat mult mai sever cu Iranul, care să-i interzică şi construirea de rachete convenţionale.