Era tehnologiei poate aduce, la pachet cu beneficiile, pericole uriaşe pentru sănătatea copiilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut public un nou studiu care recomandă ca micuţii sub 2 ani să nu intre în contact deloc cu telefoane mobile, tablete sau televizoare. Iar pentru cei cu vârste între 2 şi 4 ani, durata expunerii la astfel de dispozitive să nu fie mai mare de 1 oră pe zi. Riscurile sunt de sedentarism şi obezitate, o afecţiune care, în ultimele patru decenii, a ajuns să afecteze de 10 ori mai mulţi copii la nivel global.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că lipsa activităţii fizice este un factor de risc major pentru mortalitatea înregistrată la nivel global. Specialiştii atrag atenţia că o viaţă sănătoasă începe de la cele mai fragede vârste.

Articolul continua dupa recomandari

Juan Willumsen, medic:  Pentru copiii de doi ani este indicat să petreacă, pe cât posibil, mai puţin de o oră în faţa ecranului. 60 de minute pe zi şi mai puţin este bine. Pentru copii ceva mai în vârstă, de 3-4 ani, este bine să facă activităţi fizice timp de 180 de minute sau 3 ore în timpul zilei. Cel puţin 60 de minute dintre acestea ar trebui să fie de activitate fizică moderată sau intensă.

În ce priveşte copiii sub 2 ani, specialiştii recomandă părinţilor ca aceştia să nu fie expuşi deloc la ecrane digitale.

Fiona Bull, medic: Ultimele estimări privind obezitatea la adulţi şi copii arată un nivel ridicat. La copiii sub 5 ani, în prezent 40 de milioane sunt obezi la nivel global.

Tehnologia este, însă, pentru mulţi părinţi, un ajutor cotidian de nelipsit.

Paula Morton, mamă: Nu ştim cum am putea să pregătim cina, să gătim, sau să facem curat dacă nu ar avea la ce să se uite.

Jess Drogie, mamă: Cred că este bine să primeşti astfel de sfaturi, dar cel mai important este să te foloseşti de bunul simţ pentru a decide pentru tine ce este bine şi ce este rău.

Perioada copilăriei timpurii, de sub 5 ani, este considerată de specialişti ca fiind cea în care copiii îşi dezvoltă obiceiurile şi adoptă rutinele formate de familie privind somnul, activităţile fizice şi de cunoaştere.