Autorităţile au recurs chiar şi la elicopterele armatei pentru a încerca să stăvilească apele. Dar meteorologii nu au veşti bune pentru localnicii evacuaţi: în zonă se aşteaptă din nou ploi şi furtuni, aşa că ei vor mai rămâne o vreme departe de casă.

La începutul săptămânii trecute, în micul oraş din estul Angliei a plouat, în două zile, mai mult decât în două luni ale unui an normal. Apele râurilor au ieşit din matcă pentru că digurile nu au rezistat acumulării de apă. Mulţi localnici s-au trezit cu grădinile sau chiar casele inundate.

Articolul continua dupa recomandari

Laura Wright: Acoperişul mi s-a perforat în două locuri, aşa că tavanul meu este pe cale să se prăbuşească. Iar îndată după ce s-a oprit ploaia, râul s-a revărsat şi am văzut că vine apa.

În faţa ameninţării fără precedent, autorităţile au recurs la o măsură extremă. Elicopterele armatei au coborât saci cu pietriş chiar în mijlocul apei, în speranţa că vor putea controla viitura.

Ca măsură de precauţie, au fost evacuate nu doar locuinţele inundate ci şi cele care puteau fi în pericol, aproape 600 în total.

Paul Deighton: Problema era că apa urca foarte repede. Cum reuşeam să o pompăm de undeva, începea să vină din altă parte. A fost o adevărată luptă.

După câteva zile de eforturi, pompierii au reuşit să îndepărteze, în mare parte, apa al cărei nivel ajunsese, pe alocuri, la 60 de centimetri. Dar necazurile localnicilor nu s-au sfârşit.

Craig Naylor: Mă tem că veştile nu sunt bune. Va trebui să le cerem să rămână evacuaţi, cel puţin până miercuri, până vom evalua impactul ploilor care se îndreaptă spre noi.

Proprietarii unora din casele inundate spun că, înainte de a le cumpăra, au cerut avizul Agenţiei de Mediu. Iar specialiştii de acolo au afirmat că apele râului nu s-au revărsat niciodată până în acele locuri.