Procurorii turci au solicitat două sentinţe pe viaţă şi 1.900 de ani de închisoare, într-o anchetă iniţiată în 2015, pentru clericul musulman stabilit în SUA Fethullah Gulen, care este acuzat că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat din Turcia.

Fethullah Gulen este acuzat de constituirea şi conducerea unui grup terorist înarmat, finanţarea actelor teroriste, încercare de a modifica ordinea constituţională, tentativă de lovitură de stat şi fraudă.

Articolul continua dupa recomandari

Vezi 1 imagini în Galerie

Treisprezece din cei 111 suspecţi din acest caz, în care Gulen este considerat “suspectul principal”, au fost arestaţi şi riscă să fie încarceraţi pentru minim doi ani.

Ancheta a fost iniţiată în septembrie 2015, cu mult înainte de data la care a avut loc tentativa de lovitură de stat, şi a fost demarat de Biroul Procuraturii din Uşak împotriva “organizaţiei teroriste” a lui Fethullah Gulen (OTFG).

Potrivit acuzaţiilor, membrii OTFG au avut acces la arhivele statului turc după ce s-au infiltrat în instituţiile oficiale ale statului şi în unităţiile serviciilor secrete de-a lungul anilor, ţintind mai degrabă preluarea controlului instituţiilor decât distrugerea sistemul existent.

Activiştii pro-Gulen întreprindeau activităţi secrete care erau în conformitate cu obiectivele lor prin intermediul organismelor media, şcolilor, companiilor de asigurări, cazarmelor militare, instituţiilor financiare şi a altor câtorva companii. Aceştia plănuiau crearea unui mediu haotic prin interogări şi avertismente false, interceptări ale comunicaţiilor, prezentarea unor evidenţe falsificate.

Membrii OTFG sunt incriminaţi de aplicarea presiunii sistematice asupra celor care nu-l susţineau pe Gulen. OTFG a încasat donaţii din partea oamenilor de afaceri şi a transferat bani în SUA prin intermediul unor companii false, tranzacţiile fiind făcute prin bănci din Emiratele Arabe, Africa de Sud, Tunisia, Maroc, Iordan şi Germania.

sursa: mediafax