Summitul aniversar NATO de la Londra s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată de o serie de incidente! La 70 de la înfiinţare, alianţa pare dezbinată de neînțelegerile unor lideri. Ei s-au criticat, atât între patru ochi cât şi în public în timpul celor două zile la Londra. Picanteria acestui summit a fost un video cu Premierii Canadei și Marii Britanii și Președintele Franței surprinși bârfindu-l pe Donald Trump. Liderul american a plecat mai devreme de la reuniune, după ce și-a anulat conferința de presă de la final. 

Klaus Iohannis a fost unul dintre puţinii lideri care a venit cu soţia la summitul aniversar. La recepţia găzduită de Regină, prima doamnă a României a purtat o rochie bleumarin.

Articolul continua dupa recomandari

Apariţia serii a fost ca întotdeauna Melania Trump care făcut senzaţie într-un palton muştar de 5 mii de euro semnat Valentino şi pantofi fuchsia.

Întâmpinat de Regină la Palatul Buckingham, cuplul american a fost în centrul unui moment jenant. La ceremonia de primire, au zăbovit prea mult la discuţii cu gazdele obligând-o pe suverană să îi însoţească personal în cealaltă cameră pentru ca şi ceilalţi lideri să poată intra.

În spatele zâmbetelor şi strângerilor de mână cordiale, divergenţele între liderii prezenţi la summit au fost vizibile.

Reporterii britanici au surprins chiar momentul în care Emmanuel Macron comentează întârzierea lui Donald Trump împreună cu prim ministrul Canadei şi cu premierul Boris Johnson.

”Am văzut cum cei din echipa lui au rămas cu gura căscată”, e auzit spunând Justin Trudeau, referindu-se la liderul de la Casa Albă.

Amplificând imaginea de dezbinare, după discuţiile de miercuri, Donald Trump i-a invitat la un dejun de lucru doar pe liderii NATO care au alocat 2% din PIB apărării. 8 din 29. Printre ei şi preşedintele României.

KLAUS IOHANNIS, preşedintele României - Cred că este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% pentru Apărare. Sunt mulţumit, ca să spun aşa, că avem aceste ocazii de a discuta şi formal dar şi informal, cum am avut ocazia aseară la recepţia de la Palatul Buckingham.

Înregistrarea video cu liderii care-l bârfesc pare să-l fi afectat pe Donald Trump, care, la conferința de presă comună cu Angela Merkel, l-a numit pe Justin Trudeau un om cu două fețe.

Mai mult, președintele american și-a anulat și conferința de presă de la finalul summitului și a plecat mai devreme. Potrivit Associated Press, dacă ar fi ținut conferința, Trump ar fi fost întrebat, foarte probabil, de audierile ținute la Washington de Comisia Juridică a Camerei Reprezentanților, în cadrul anchetei de impeachment, care-l vizează.

Summitul a fost primul eveniment la care Mircea Geoană a participat în calitate de secretar general adjunct al Alianţei.