"Fortăreaţa" Biarritz a devenit terenul de luptă pentru cei mai puternici oameni ai lumii. Summit-ul G7 a început sub semnul dezastrului ecologic din Amazon, al relansării economiei globale, dar şi al războiului economic cu China. Divergenţele între participanţi la summit-ul G7 au ieşit la iveală chiar din prima zi a reuniunii. Cu atât mai mult cu cât ministrul iranian de Externe a sosit într-o vizită-surpriză la summit. 

Tensiunile dintre liderii G7 s-au putut vedea încă de la primele întâlniri bilaterale. Sosit la summit cu câteva ore mai devreme decât anunţase, Donald Trump a criticat taxele impuse de Franţa marilor companii americane din domeniul IT. Şi l-a ameninţat pe Macron cu taxarea severă a vinurilor franţuzeşti. În faţa camerelor, cei doi lideri s-au declarat, totuşi, prieteni.

Articolul continua dupa recomandari

EMMANUEL MACRON, Președintele Franței: Sunteţi un oaspete foarte special pentru noi, iar discuţiile noastre sunt foarte importante.

Discuţiile privind nota de plată a Brexit-ului au fost un alt prilej pentru înţepături între lideri. Premierul britanic nu vrea să plătească Uniunii Europene mai mult de 9 din cele 39 de miliarde de lire sterline, în cazul unui divorţ fără acord.

DONALD TUSK, preşedintele Consiliului European: Sper ca premierul Johnson să nu rămâne în istorie drept "Domnul Fără Acord".

Aflat la prima reuniune la nivel înalt de la preluarea frâielor puterii la Londra, Boris Johnson a marcat, în schimb, o victorie importantă la întâlnirea cu Donald Trump din această dimineaţă. Liderul de la Casa Albă i-a promis un acord comercial excelent după Brexit.

DONALD TRUMP, preşedintele SUA: Ştiţi cine este el? Ştie cineva? Pot să vă spun că el va fi un premier fantastic. Am avut nişte întlâniri foarte bune.

Pe masa discuţiilor din Biarritz a fost şi inegalitatea dintre sexe, prilej pentru organizaţiile pentru drepturile femeilor să pună presiune pe lideri. Într-o parodie video, cei şapte sunt înfăţişaţi drept supereroii din "Răzbunătorii".

Tensiunile au fost şi mai mari în stradă. Forţele de securitate franceze au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii anti-capitalişti din Bayonne, în apropiere de Biarritz.

Protestatarii au purtat mai multe portrete ale lui Emmanuel Macron, furate de-a lungul timpului din zeci de primării franceze.

În acest timp, Melania Trump şi Brigitte Macron le-au condus pe celelalte Prime Doamne într-un tur al frumoasei staţiuni de pe malul Atlanticului. Soţiile liderilor s-au delectat cu celebra sangria şi cu ardei iuţi.