Statele Unite se pregătesc să trimită o navă militară în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor ridicate în regiune după ce Rusia a capturat trei nave militare ucrainene şi i-a reţinut pe cei 24 de marinari aflaţi la bord.

Potrivit unor oficiali, armata americană a cerut Departamentului de Stat să anunţe Turcia despre planurile sale de a trimite o navă militară în Marea Neagră.

Articolul continua dupa recomandari

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat miercuri că trupele sale din estul Crimeei, anexată de Moscova în 2014, au efectuat exerciţii militare cu sistemele anti-rachetă Pantsir.

De asemenea Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a informat miercuri că guvernul ucrainean a început „pregătiri active” pentru un atac militar în estul Ucrainei, folosindu-se de legea marţială ca acoperire.

„Componente ofensive substanţiale sunt transportate în regiune şi sunt dispersate de-a lungul liniei de contact”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakharova.

SUA trebuie să anunţe Turcia atunci când navele americane trec prin strâmtorile sale, conform Convenţiei de la Montreux, un tratat din 1936 care gestionează trecerea navelor militare prin cele trei strâmtori ale Turciei.

Conform tratatului, ţările care nu au ieşire la Marea Neagră trebuie să anunţe Turcia cu cel puţin 15 zile înainte să treacă prin strâmtori.

„Flota 6 este întotdeauna pregătită să răspundă. Coordonăm constant operaţiuni pentru a asigura securitatea şi stabilitatea în zonele de operaţiuni ale Flotei 6, inclusiv în apele internaţionale şi spaţiul aerian al Mării Negre”, a declarat comandantul Kyle Raines, un purtător de cuvânt al Flotei.

Pe 25 noiembrie, trei nave aparţinând Marinei ucrainene care voiau să treacă din Marea Neagră în Marea Azov au fost blocate de Paza de Coastă rusă, în apropierea Strâmtorii Kerci, situată între Rusia şi Crimeea anexată.

După mai multe ore tensionate de manevre, ruşii au deschis focul, au confiscat navele ucrainene şi i-au luat prozonieri pe cei 24 de membri ai echipajelor acestora.

Sursa: News.ro