De zile întregi, 23 de tineri karatişti români trăiesc un calvar în Chile! Întreg lotul naţional de juniori, alături de doi antrenori, se află în mijlocul unor proteste cu sute de victime şi mii de arestări. Miercuri, sportivii au început cu emoţii campionatul mondial şi ne-au trimis imagini surprinse pe străzile transformate în front. 

De la fereastra hotelului în care sunt cazaţi, sportivii români filmează protestele violente în care au murit deja 18 oameni.  

Articolul continua dupa recomandari

Tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi mobilier stradal incendiat. Aşa arată de câteva zile centrul oraşului Santiago. Prin mijlocul haosului, patru juniori români, însoţiţi de şeful delegaţiei, au reuşit miercuri să ajungă la stadionul naţional Chile, acolo unde au început Campionatele Mondiale de Karate.  

MARIUS IACOB, antrenor de karate: S-a luat decizia de nu merge la concurs decât cei care concurează în ziua respectivă. Problema este după prânz, la întoarcerea în hotel. Au spus că cel mai bine e să nu fim însoţiţi de poliţie pentru că am crea o situaţie neplăcută. TAIE 

Din delegaţia României aflată în Chile fac parte 25 de persoane. 2 antrenori şi 23 de luptători de karate, cu vârste între 14 şi 20 de ani. Au ajuns în Chile luni, iar de atunci a început calvarul. Sunt cazaţi la un hotel amplasat în centrul oraşului, la doar câţiva paşi de piaţa centrală din Santiago şi la 20 de minute distanţă de Ambasada României în Chile. În fiecare seară, mii de manifestanţi ies pe străzi în zonă şi se luptă cu forţele de ordine. 

OCTAVIAN AMZULESCU, preşedintele Federaţiei Române de Karate: Sfatul şi al ambasadei noastre a fost să nu părăsească hotelul neînsoţiţi, toată lumea s-a asigurat că au tot ce le trebuie încât să nu părăsească incinta lui.

Lotul Naţional al Juniorilor de Karate ar trebui să se întoarcă în România luni. Acasă, părinţii îi aşteaptă cu emoţii. 

OCTAVIAN AMZULESCU, preşedintele Federaţiei Române de Karate: Am vorbit şi noi cu părinţii.  Ei sunt mai neliniştiţi decât copiii. Copiii dau semnale că e totul în regulă, totul ok, dar ştiţi cum e... ca părinte emoţia şi frica că s-ar putea întâmpla ceva este mare. 

În Chile, a fost decretată stare de urgenţă şi peste 5000 de oameni au fost arestaţi. Totul a început după ce autorităţile au anunţat că vor să crească preţurile pentru transportul cu metroul, măsură care a dus la proteste sângeroase.