Spania a cumpărat sute de mii de teste rapide pentru coronavirus din China, însă laboratoarele de microbiologie raportează că acestea nu funcționează bine, având o rată de depistare de doar 30%, deși ar fi trebuit să depășească pragul de 80%.

Potrivit publicației El Pais, mult așteptatele kit-uri rapide pe care guvernul spaniol urma să le folosească pentru testarea la scară largă a populației au probleme de funcționare. Informația a fost confirmată de mai multe laboratoare specializate în microbiologie.

Articolul continua dupa recomandari

Rezultatele preliminare sunt descurajante. "Nu detectează cazurile pozitive așa cum ar fi de așteptat", a declarat o sursă care a participat la testări, sub protecția anonimatului.

Testele rapide, fabricate de compania chinezească Bioeasy, cu sediul în Shenzhen, au o rată de detecție de 30%, aproape de trei ori mai mică decât s-ar fi așteptat autoritățile din Peninsula Iberică.

"Cu această valoare nu are sens să folosești aceste teste", a fost concluzia specialiștilor spanioli.

În acest moment, cazurile de coronavirus sunt detectate în Spania cu ajutorul tehnologiei moleculare PCR, în laboratoare speciale, pe baza exudatelor nazo-faringiene, iar rezultatele sunt disponibile după aproximativ patru ore.

Testele rapide diin China, însă, ar fi trebuit să funcționeze într-un mod similar celor de sarcină, cu rezultate în mai puțin de 15 minute.

Guvernul spaniol a cumpărat 340.000 de teste pe care intenționa să le distribuie personalului medical și persoanelor în vârstă. Miercuri, oficialii au anunțat o comandă de încă 5.5 milioane de teste rapide, însă publicația El Pais precizează că nu se știe dacă de la aceeași firmă din china.

Testele aveau un scop clar: dacă o persoană era detectată ca fiind pozitivă cu coronavirus, intra automat în izolare sau tratament, urmând ca testul PCR să fie folosit doar în cazul rezultatelor negative. Planul, însă, a fost dat peste cap de eficiența scăzută a testelor.

Societatea Spaniolă pentru Boli Infecțioase și Microbiologie Clincă a trimis autorităților competente un document prin care nu recomandă folosirea testelor.