Un şofer român de TIR a fost judecat în Germania, după ce a dus 30 de vaci, 600 de km, în condiţii cumplite, în camion. Mai multe acuzaţii i-au fost aduse şoerului român.

Un şofer român trebuia să ducă 30 de tauri şi vaci, cu camionul, aproape 600 de km, în germania, de la Bautzen a Buchloe. El a fost găsit pe 28 septembrie 2017, cu autovehiculul oprit în zona de odihnă Auerswalder, pe A4, la 110 km distanţă de unde plecase şi verificat de poliţie.

Articolul continua dupa recomandari

Agenţilor le-a atras atenţia acoperişul mai ridicat al semiremorcii, astfel că au trecut la inspecţia acesteia. Au fost făcute fotografii, pentru că nu puteau fi date jos animalele în parcare.

Camionul a parcurs toată distanţa până la destinaţie şi acolo poliţiştii au descoperit condiţii cumplite de transport. Semiremorca specială cu două niveluri nu avea înălţimea corespunzătoare pe fiecare nivel. În maşină înălţimea era 1.50 m, iar rasa de vaci transportate are exemplare care au şi 1.56 metri înălţime, minima fiind de 1,45 m.

Cele 30 de bovine din maşină au fost descoperite cu răni şi zgârieturi, astfel că şoferul român a fost acuzat, conform saechsische.de, că a provocat, împreună cu un alt angajat al companiei de transport, de producerea de suferinţă şi durere animalelor.

Vineri, la tribunalul raional Dobeln s-a pronunțat hotărârea în acest caz. Procurorul Markus Schori a pledat amendă, ca pedeapsă, după ce cele 30 de vaci, care au fost distribuite în semiremorcă pe două etaje, ar fi avut prea puțin spațiu. "Animalele au nevoie de spațiu pentru a se deplasa, pentru a se întinde şi a lua apă.", a spus procurorul. El a mai susţinut că animalele au fost supuse unui stres fizic şi psihologic.

Avocatul apărării a cerut achitarea românului: "Șoferul nu a încărcat animalele. Nu știa cât de mari sunt vacile.", a spus el. În plus, el a susţinut că nu se poate dovedi că rînile vacilor au fost produse în timpul transportului, fiind posibil să fie de dinainte să urce în camion.

După deliberări, şoferul român a fost achitat de orice acuzaţie.