Un şofer român a produs o pagubă imensă la staţiile de taxare din Franţa. De 94 de ori a trecut fără să plătească, dar a fost prins şi arestat, riscând o amendă uriaşă.

Între noiembrie 2015 și martie 2019, rețeaua VINCI-ASF a numărat 94 de treceri ale unui şofer român fără să plătească taxa de autostradă. Domiciliat în România, şoferul în vârstă de 49 de ani a apărut marţi în faţa tribunalului din Bayonne, pentru audierile preliminare.

Articolul continua dupa recomandari

În 2015, el mai fusese condamnat de o instanţă din Pau pentru o daună de 10.000 de euro la staţiile de taxare, dar a continuat să forţeze barierele şi să treacă fără să plătească.

Pe 22 martie 2019 el a fost identificat la o staţie de taxare pe imaginile video şi s-a depus împotriva lui o plângere pentru 75 de treceri frauduloase între 27 noiembrie 2015 şi 10 februarie 2017, la volanul unei camionete Mercedes.

Apoi, între decembrie 2017 şi martie 2019 el a mai trecut de 19 ori fără taxă conducând o altă furgonetă. Doar cele 19 treceri din ultima perioadă însumează, conform sudouest.fr, o daună de 11.300 de euro.

Românul făcea transport din ţară spre Spania, cu diferite mărfuri, linguri de lemn, brânzeturi, alte produse alimentare, şi trecea de staţiile de taxare forţând barierele. 

La tribunal, asistat de un interpret, şoferul a recunoscut toate faptele, dar avocatul său a cerut să nu fie judecat pentru primele 75 de treceri frauduloase, explicând că Mercedesul pe care îl conducea atunci nu mai e în posesia lui. 

În plus, avocatul consideră că cererea procurorului, amendă de 15.000 de euro, nu poate fi compensată de salariul şoferului, 300 de euro pe lună.

Procurorul a mai cerut o pedeapsă de 6 luni de închisoare cu suspendare şi confiscarea furgonetei Mercedes, dar acest lucru e imposibil, pentru că şoferul a vândut-o între timp în România.

Tribunalul va anunţa sentinţa pe 28 mai.

Pe 17 aprilie, un alt şofer român a rămas fără camion şi a fost condamnat la închisoare cu suspendare, fiind prins trecând de 91 de ori prin staţiile de taxare de pe autostrăzile din Franţa fără să plătescă.