O nouă zi, un nou bilanţ înfiorător. Italia numără din nou sute de morţi şi mii de infectaţi. Acelaşi scenariu sumbru îl urmează şi Spania, cu un sistem medical depăşit complet. În cele două ţări europene, trăiesc peste două milioane şi jumătate de români care au un singur mesaj pentru noi: Staţi acasă! 

Pe cearşafuri întinse de-a lungul coridorului, zeci de oameni aşteaptă rezultatul testelor pentru coronavirus. 

Articolul continua dupa recomandari

Mulţi dintre ei au ajuns singuri la spital. Cum au simptome de infectare, externarea este exclusă. Însă sistemul sanitar spaniol, aflat pe locul cinci în topul celor mai bune din lume, este în colaps. 

Medicii sunt obligaţi să facă alegeri dificile.

Laura, româncă stabilită în Madrid: Aici e ca-n război şi sunt medicii sunt obligați, câteodată, să aleagă pe cine salvează, în funcţie de vârstă. Spitalele nu sunt pregătite pentru așa ceva și fac față așa cum pot. Unele dintre ele s-au închis direct pentru că nu mai pot primi pacienți.

Abia terminat, acest spital de campanie amenajat într-un centru expoziţional este deja plin. Printre bolnavi sunt tot mai mulţi membri ai serviciului de urgenţă. A doua cea mai mare comunitate de străini din ţară, românii se tem pentru soarta lor. 

Fernando Simon, Director Comitet Tehnic Coronavirus: Sunt 3475 pacienți aici şi reprezintă 10 procente din cazuri. Acest număr este de asemenea de luat în calcul când vine vorba de modul în care vom răspunde la criză.

Laura, româncă stabilită în Madrid: La început, toată lumea o vedea ca pe o glumă. Dar acum când sunt peste 33.000 de infectaţi şi peste 2.000 de morţi o luăm mai în serios. Doar în Madrid sunt 1.000 de morţi. Gândiţi-vă!

În aceste condiţii, autorităţile au decis să extindă starea de urgenţă. 

Pedro Sanchez, premierul Spaniei: Extindem starea de urgenţă la întreg teritoriul pentru alte 14 zile. Vin zile dificile care ne vor testa până la limită.

Cu 5 mii 500 de decese raportate într-o lună, Italia trăieşte o tragedie naţională.

Rusia şi Cuba au trimis personal şi echipament medical în Peninsulă. Lor li se adaugă sute de voluntari din lumea întreagă. 

Angelo Borrelli, șef departament Protecție Civilă: Numărul de azi este mai mic decât cel de ieri, contrar tendinţei. Nu trebuie însă să lăsăm garda jos. Trebuie să respectăm măsurile care au fost anunţate.

Peste 5000 de membri ai serviciilor sanitare din Italia au fost infectati cu coronavirus. Unii dintre ei au avut o singură zi liberă în ultimele şase săptămâni. Sfatul medicilor rămâne acelaşi: "Staţi în case!".

Angelo Pan, medic specialist boli infecţioase spitalul din Cremona: Dacă nu eşti implicat în acest război în spitale, şi dacă nu trebuie să munceşti, stai acasă şi meditează. Gândeşte-te la viaţă! Este oportunitatea perfectă!

Liderii Uniunii Europene dau asigurări că regulile privind deficitul bugetar şi datoria publică vor fi suspendate pentru a permite finanţarea cheltuielilor necesare pentru salvarea cât mai multor vieţi şi oprirea epidemiei.