Conflictul dintre cele două puteri a luat amploare după ce, în timpul evenimentelor care au marcat 40 de ani de la Revoluţia Islamică, un comandant iranian a avertizat că oraşele Tel Aviv şi Haifa vor fi rase de pe faţa pământului dacă Iranul va fi atacat de Statele Unite.

În replică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a ameninţat că aceasta va fi ultima aniversare a Revoluţiei Islamice în cazul în care Iranul va încerca să lanseze un atac asupra ţării pe care o conduce.

Articolul continua dupa recomandari

Zeci de mii de oameni s-au adunat la Teheran pentru a marca patru decenii de la Revoluţia Islamică. Acesta a fost şi pretextul care a aprins scânteia ameninţărilor extrem de dure. Un comandant al Gardienilor Revoluţiei a avertizat că Iranul va şterge de pe faţa pământului oraşele Tel Aiviv şi Haifa, dacă Statele Unite vor declanşa ofensiva militară.

Replica premierului israelian a venit la fel de agresivă.

Benjamin Netanyahu, premier Israel: Eu nu ignor ameninţările regimului iranian, dar nici nu sunt intimidat de ele. Dacă acest regim face greşeala să încerce să distrugă oraşele Tel Aviv sau Haifa nu va reuşi, dar va fi ultima aniversare a Revoluţiei Islamice pe care o marchează.

Între timp, în capitala Iranului, preşedintele statului a avertizat că va continua dezvoltarea militară în regiune.

Hassan Rouhani, presedintele Iranului: Nu am cerut şi nu vom cere permisiune de la nimeni pentru a dezvolta capacităţile rachetelor noastre şi vom construi o varietate mare de rachete. Vom continua pe drumul pe care l-am ales şi ne vom dezvolta puterea militară.

Simpatizanţii regimului de la Teheran au scandat lozinci împotriva Statelor Unite şi Israelului şi au ars steaguri ale celor două ţări.

Între timp, Israelul a continuat atacurile în Siria, împoriva poziţiilor iraniene. De această dată, bombardamentul a vizat un spital de la graniţa celor două state şi un post militar de observaţii. Autorităţiile siriene nu au raprotat victime, dar au transmis că daunele materiale sunt semnificative.