Sunt scene de război civil, în ultimele ore, pe străzile din Venezuela. Ciocniri violente au izbucnit după ce opoziţia a lansat un apel la o revoltă militară pentru înlăturarea regimului condus de Nicolas Maduro. Sunt peste 100 de persoane rănite în confruntări. Autointitulatul preşedinte al ţării, Juan Guaido, sustine că mulţi militari au trecut de partea lui. Cea mai mare parte a armatei rămâne, totuşi, fidelă lui Maduro. Atenție, imagini care vă pot afecta emoţional.

Vehicule blindate ale armatei au lovit mulţimea, după ce au fost atacate de manifestanţi cu pietre şi cu sticle incendiare. A fost unul dintre cele mai dramatice episoade ale confruntărilor care au izbucnit după ce Juan Guaido şi-a îndemnat susţinătorii să se revolte.

Articolul continua dupa recomandari

Chemăm acum poporul Venezuelei să iasă pe străzi, pentru a continua "Operaţiunea Libertatea" până la căderea definitivă a uzurpatorilor. Îi aşteptăm pe soldaţii loiali ai patriei, îi aşteptăm - Juan Guaido, preşedintele autoproclamat al Venezuelei

Înconjurat de soldaţi, Juan Guaido şi-a lansat apelul la o bază militară din Caracas. El a precizat că mai multe unităţi ale armatei au trecut de partea opoziţiei.

Prezenţa noastră aici are un singur scop: de a garanta exprimarea voinţei poporului din Venezuela - Ilish Sanchez, colonel trecut de partea opoziţiei

Maduro ar fi vrut să fugă în Cuba

Confruntările s-au extins rapid în capitala Venezuelei. Ele au demonstrat, însă, că armata rămâne, în cea mai mare parte, loială actualei conduceri. Administraţia americană susţine că preşedintele Nicolas Maduro era gata să cedeze puterea şi să se refugieze în Cuba. S-ar fi răzgândit în ultimul moment, la sfatul Moscovei.

În această dimineaţă, preşedintele Venezuelei a declarat că lovitura de stat împotriva sa a eşuat. În timpul violenţelor, emisia postului de televiziune american a fost întreruptă.

Rusia, Cuba şi Turcia susţin regimul Maduro. Juan Guaido este, în schimb, recunoscut ca preşedinte legitim de Statele Unite şi de majoritatea ţărilor sud-americane şi europene, inclusiv România.