Imagini apocaliptice au fost surprinse în urma incendiilor de vegetație care au devastat nordul Californiei.

Imaginile filmate cu drona deasupra cartierelor din orașul Santa Rosa, unul dintre cele mai afectate de incendii, arată sute de case care au ars pînă la temelie într-o singură zi.

Articolul continua dupa recomandari

Mulţi dintre locuitori s-au întors în cartierelor lor doar pentru a găsi ruinele fumegânde ale locuinţelor.

”Nu ne imaginam că locuinţa avea să ne ardă aşa”, a declarat Barbara Baird, în vârstă de 70 de ani, care locuia împreună cu fiica sa, în vârstă de 42 de ani în cartierul rezidenţial Coffey Park.

Bilanţul incendiilor a crescut la cel puţin 17 morţi

Bilanţul incendiilor violente, în nordul Californiei, pe care sute de pompieri nu reuşesc să-l controleze din cauza unor rafale de vânt extrem de puternice, a crescut la cel puţin 17 morţi.

În comitatul Sonoma, autorităţile anunță cel mai mare număr de victime - 11 morţi înregistraţi -, iar aproximativ 200 de persoane nu au putut să fie localizate.

Aici, peste 25.000 de oameni au fost evacuaţi, iar 5.000 s-au refugiat în adăposturi temporare, a anunţat luni biroul şerifului.

Două persoane au murit în comitatul Napa, trei în comitatul Mendocino şi una la Yuba, în comitatul Sutter.

22 de incendii au distrus 69.000 de hectare

Un purtător de cuvânt al pompierilor din California (CalFire) a anunţat miercuri dimineaţa pe Twitter că 22 de incendii se înregistrau în California şi că acestea au distrus 69.000 de hectare.

Comitatul Napa luptă împotriva a două focare foarte importante - ”Tubbs” a ars peste 11.000 de hectare şi a distrus peste 570 de clădiri - dintre care 550 de locuit -, potrivit unui bilanţ CalFire de miercuri.

Aproape 650 de pompieri sunt mobilizaţi în acest sit, unde aproximativ 16.000 de structuri erau în continuare ameninţate de flăcări.

Focarul ”Atlas” a fost controlat doar în proporţie de 3% marţi seara şi a distrus 10.500 de hectare începând de duminică.

În comitatul Mendocino, incendiul ”Redwood” a distrus aproape 12.000 de hectare şi a fost controlat în propirţie de 5%. O persoană a murit în acest comitat.

Aceste incendii au început, cea mai mare parte a lor, duminică şi avansează extrem de rapid, alimentate de rafale puternice de vânt, o situaţie care nu ar urma să se schimbe.

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi stare de catastrofă naturală.

Aproximativ 4.000 de persoane - pompieri, salvatori, asociaţii nonguvernamentale, voluntari şi militari din Garda Naţională californiană - sunt mobilizate în această luptă împotriva focului.