Un scandal uriaş de spionaj a izbucnit în Rusia, după ce proiectul cu cea mai nouă armă hipersonică a ajuns în mâinile serviciilor secrete occidentale. Serviciul de Informaţii rusesc FSB a deschis o anchetă, pentru identificarea "cârtiţei", transmite ziarul Kommersant.

Scurgerea de informaţii reprezintă o grea lovitură pentru industria de armament din Rusia. Proiectul celei mai noi arme hipersonice era dezvoltat în două centre de cercetare militare de lângă Moscova.

Articolul continua dupa recomandari

Informaţii clasificate despre acest proiect au ajuns însă în mâinile occidentalilor, spune Kommersant. Ziarul, care citează surse din serviciile secrete ruseşti, transmite că un angajat ar fi furnizat documentele "top secret" către vest.

O amplă percheziţie a fost desfăşurată de agenţii FSB, fostul KGB sovietic, la ambele centre de cercetare, care aparţin Agenţiei Spaţiale Ruseşti Roscosmos.

Inclusiv şeful unuia dintre centre, Dmitri Paison a fost vizat de anchetă, iar biroul său percheziţionat.

"Vor cădea multe capete şi ancheta nu se va limita doar la oamenii care vor fi demişi", a spus o sursă apropiată investigaţiei, citată de Kommersant.

Fostul Vicepremier rus Dmitri Rogozin, acum şef al agenţiei Roscosmos, ar fi cerut sprijin total pentru anchetatorii FSB.

Proiectul de arme hipersonice ruseşti a fost dezvăluit publicului de către Preşedintele Vladimir Putin, într-un discurs, în martie 2018. Potrivit presei ruseşti, una dintre rachetele hipersonice aflate deja în serviciu este Kinzhal, care ar fi capabilă să atingă o viteză de 10 ori mai mare faţă de cea a sunetului.