Scafandrii au găsit aur în valoare de peste 100 de miliarde de dolari pe epava unei nave ruseşti scufundate în largul Mării Japoniei.

Impresionanta descoperire a fost făcută de un grup de scafandri care caută epava navei Donskoi, scufundată în urmă cu 113 ani pentru a nu cădea în mâinile japonezilor, după o bătălie dată în timpul războiului ruso-nipon.

Articolul continua dupa recomandari

În interiorul epavei, scafandrii au descoperit o comoară de aproximativ 200 de tone de aur.

Potrivit specialiştilor, valoarea totală a aurului, în zilele noastre, este de peste 100 de miliarde de dolari, ceea ce transformă descoperirea în cea mai mare comoară găsită vreodată.

Scafandrii se pregătesc acum pentru a aduce la suprafaţă epava aflată la o adâncime de peste 400 de metri.

Conform presei din Rusia, operaţiunea va începe în luna octombrie sau noiembrie, iar comoara va fi prezentată în cursul lunii decembrie a acestui an.

Epava navei care transporta 200 tone de aur a fost gasita de scafandriVezi 2 imagini în Galerie

Povestea epavei Donskoi şi a bătăliei de la Tsushima

Nava de război Donskoi a fost construită în anul 1883 şi a fost folosită de Armata Rusă ca escortă pentru navele de transport.

În anul 1905, Donskoi, comandată de căpitanul Ivan Lebedev, a fost trimisă în Marea Japoniei, acolo unde Rusia purta un război cu japonezii.

Nava Donskoi a participat şi la celebra bătălie de la Tushima, acolo unde Rusia a suferit o înfrângere dezastruoasă.

21 din cele 38 de nave ale Rusiei au fost scufundate, iar 4.500 de oameni au murit, în timp ce japonezii au pierdut doar trei nave şi 117 oameni.

Nava Donskoi a reuşit să scape din bătălie, însă a fost serios avariată. Comandantul Lebedev a decis să meargă în portul Vladivostok, însă a fost interceptat de japonezi.

Cel puţin 60 de membri ai echipajului au murit, iar alţi 120 au fost răniţi, inclusiv căpitanul.

După ce au ancorat în apropierea insulei Ulleungdo, ruşii au scufundat intenţionat nava Donskoi pentru a nu ajunge în mâinile japonezilor, notează jurnaliştii Daily Mail.

La bordul navei se aflau peste 200 de tone de aur, comoară care ar fi urmat a fi folosită pentru întreaga flotă a Rusiei, pentru taxele portuare şi salariile marinarilor.

Potrivit istoricilor, există posibilitatea ca înainte de a fi scufundată, o parte din comoară să fi fost transferată pe alte nave mai mici ale ruşilor, însă cea mai mare parte a ajuns pe fundul Mării Japoniei.