Ministerul de Externe al Rusiei aduce din nou acuzații Statelor Unite pentru instalarea scutului antirachetă la Deveselu, în România și în Polonia. Sistemul defensive american ar încălca Tratatul INF, privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune, din 1987.

Afirmațiile despre sistemul antirachetă din România și Polonia au fost făcute de Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

Articolul continua dupa recomandari

Diplomatul rus a făcut referire la cele două țări când a acuzat SUA că, de asemenea, încalcă un tratat major privind armamentul prin vânzarea către Japonia a unui sistem de apărare antirachetă.

"Statele Unite desfăşoară sistemele de apărare antirachetă la bazele lor militare din România şi Polonia, adică aproape de frontierele noastre occidentale, fapt ce contravine tratatului INF (Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune) din 1987, prin care se interzice desfăşurarea unor astfel de sisteme la sol. Faptul că astfel de sisteme îşi pot face acum apariţia la frontierele de est ale Rusiei creează o situaţie pe care noi nu putem s-o ignorăm în planificarea noastră militară", a afirmat Riabkov.

Tot cu referire la Japonia, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, joi, că desfăşurarea unui sistem american de apărare antirachetă ar putea avea un impact negativ în relaţiile dintre Tokyo şi Moscova.

La 19 decembrie, Guvernul japonez a aprobat instalarea a două sisteme americane de apărare antirachetă Aegis Ashore la sol, pentru a apăra ţara împotriva ameninţărilor crescânde cu lovituri aeriene nord-coreene.

Sursa: News.ro

Știrile Antena 1 Observator sunt și pe Instagram, Youtube și Facebook