Prima reacţie oficială a Ambasadei Rusiei după gafa lui Mihai Fifor. Declaraţia ministrului apărării care a spus că "în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice" a stârnit multe controverse, iar Ambasada Rusiei în România spune că declaraţiile au fost unele "inadecvate".

Cum ar putea fi vreodata preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu cu rachetele balistice, așa sună întrebarea retorică a ministrului Apărării care a încins spiritele.

Articolul continua dupa recomandari

Rachetele balistice, adică ofensive, sunt cele care au agitat spiritele. Baza de la Deveselu are de fapt un sistem atirachetă, defensiv.

Mihai Fifor a fost criticat, ba chiar i s-a cerut demisia pentru aceste afirmaţii.

Deşi a revenit asupra declaraţiilor şi a spus că la Deveselu nu există rachete balistice, Ambasada Rusiei în România a reacţionat. Consideră declaraţiile ca fiind inadecvate, iar despre sistemele defensive ale NATO spune că sunt, de fapt, o reţea americană.

"La Ambasada Rusiei cu oarecare surprindere este urmărită agitația ce evoluează în România în jurul anumitelor declarații „inadecvate" ale Ministrului apărării Mihai Fifor cu privire la așa-numitele sisteme defensive ale rețelei globale de apărare antirachetă ale NATO-ului, care este de fapt rețea americană, și este desfășurată în Deveselu.", transmit oficialii ruși de la București.

Lângă acest mesaj, ambasada a citat şi declaraţia lui Vladimir Putin de acum doi care vorbea, ca o ameninţare, despre părţi din românia care n-au fost sub bătaia focului. Liderul de la Kremlin spunea însă, la final, că nu va face el primul pas.

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei:

Dar ce este şi mai grav este că aceste rachete pot fi înlocuite foarte uşor pentru a parcurge distante lungi, 2.400 de kilometri fără să fie observate. Nici măcar România nu ar observa!

În urmă cu o săptămână un bombardier rusesc a fost interceptat deasupra mării negre de forţele aerine din Marea Britanie.