Singurul  portavion al Marinei militare a Rusiei intră în șantierul naval din Murmansk pentru ample lucrări de reparații și modernizare.Publicația izvestia.ru menționeaza  costul estimat al lucrării- circa 65 miliarde ruble( la cursul zilei-1 miliard euro), dar nu specifică durata planificată a modernizarii.

Portavionul Kuznețov a participat în ultimele luni la operațiuni în Siria , întorcîndu-se recent din Mediterana. Mai multe surse militare străine au descris starea tehnică precară a navei și incidente care au avut loc, ultimul fiind înregistrat la apuntarea unui avion Suhoi, în noiembrie 2016.

Articolul continua dupa recomandari

Portavionul Kuznețov a intrat în dotarea Flotei Ruse în 1991. Are un deplasament de 58 000 tone,o capacitate de 52 avioane de vanatoare și elicoptere, si un echipaj de 2600 militari.Nava trebuia să intre în modernizare în 2012, dar intervenția a fost amânată. Flota militară rusă a mai avut un portavion din aceiasi clasa, care a fost cedat Ucrainei după dezmembrarea URSS. Ucraina a vândut portavionul Chinei , care este acum baza pentru proiectul unor nave similare care să sporească forța navală a acestei țări.

Statele Unite dețin supremația mondială pe acest tip de nave, având în dotarea flotei militare 20 de portavioane. Ultimul , USS Gerald Ford, a costat 13 miliarde dolari , fiind cea mai scumpă navă militară din lume.

Podurile din Istanbul, barieră pentru portavioane

 În Marea Neagră nu sunt dislocate portavione. Nici una din țările riverane , cu excepția Rusiei, nu au în dotare asemenea nave. Marina Statelor Unite nu a trimis portavioane în Marea Neagră din motive tehnice și politice. Tehnic,dimensiunea portavioanelor face imposibilă sau extrem de dificilă trecerea prin strămtorile turcești. Podurile din Bosfor sunt o barieră pentru navele cu suprastructură înaltă, asa cum au portavioanele.Politico-diplomatic,prezența navelor militare ale altor țări decât cele riverane, este reglementat de Tratatul de la Montreux, care limiteza accesul , durata de stationare în Marea Neagră și dimensiunea acestora, limitată la 45 000 tone.

DAN CONSTANTIN