Rusia a fost acuzată de comisia internaţională de anchetă că a doborât avionul MH17 al Malaysia Airlines, prăbuşit în Ucraina în iulie 2014.

Cursa MH17, cu 298 de oameni la bord, care s-a prăbuşit în 2014 în Ucraina, a fost doborâtă de o rachetă provenită din Rusia, este concluzia echipei internaţionale de anchetatori care s-a ocupat de caz, informează The Independent.

Articolul continua dupa recomandari

Analiza detaliată a înregistrărilor video a stabilit că racheta a provenit de la o bază militară din Rusia.

Wilbert Paulissen, şef al poliţiei olandeze, a spus că racheta de tip „bulk” aparţinea brigadei antiaeriene 53, care îşi are baza în Kursk.

„Toate vehiculele dintr-un convoi ce ducea racheta era ale forţelor armate ruseşti”, a spus el la prezentarea rezultatelor anchetei.

Rusia a negat implicarea în doborârea avionului Boeing 777.

Anchetatorii au discutat cu aproximativ 200 de martori, au urmărit 500.000 de înregistrări video şi fotografii şi au ascultat 150.000 de discuţii telefonice interceptate.

Din echipa de investigaţie au făcut parte procurori din Olanda, Australia, Belgia, Malaysia şi Ucraina. 

Zborul Malaysia Airlines se îndrepta de la Amsterdam la Kuala Lumpur când a fost doborât deasupra estului Ucrainei pe 17 iulie 2014. Toţi cei 298 de pasageri şi echipajul au fost ucişi.

Printre victimele catastrofei aviatice este şi Andrei Anghel, tânăr român de 24 de ani cu cetățenie canadiană, student la medicină, care urma să petreacă o vacanţă în Bali alături de iubita lui.