Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat sâmbătă că sistemul antirachetă instalat de trupele americane în România, precum şi cel care urmează să fie operaţionalizat în Polonia, reprezintă o încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Medie de Acţiune (INF), semnat în 1987 de către Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, transmite Reuters.

În mai 2016, trupele americane au activat sistemul antirachetă în valoare de 800 milioane de dolari de la baza Deveselu, iar un al doilea sistem asemănător ar urma să fie instalat în Polonia.

Articolul continua dupa recomandari

Cele două scuturi antirachetă sunt considerate vitale pentru apărarea Europei, dar liderii ruşi au susţinut că ameninţă arsenalul nuclear al Rusiei.

De asemenea, reprezentanţii ministerului rus de Externe au declarat că scuturile antirachetă reprezintă o încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Medie de Acţiune (INF).

Acest tratat a fost semnat la finele anilor '80 pentru a permite eliminarea rachetelor balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune, echipate cu focoase nucleare sau convenţionale.

Știrile Antena 1 Observator sunt și pe Instagram, Youtube și Facebook